Vauhdikas talvinen extreme-laji

Aikoinaan tätä kulkumuotoa käytettiin siirryttäessä pitkiä matkoja lumisissa oloissa, mutta nykyään vetohiihdosta on muodostunut yksi talven vauhdikkaimmista extreme-kilpailulajeista. Siinä erityisesti lajia varten koulutettu kilpahevonen vetää perässään hiihtäjää, jonka vauhti voi kisan aikana nousta jopa 50 kilometriin tunnissa.

Vetohiihto oli mukana näytöslajina vuoden 1928 talviolympialaisissa, ja nykyään kilpailuja pidetään muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Ranskassa ja osassa Pohjoismaita. Useimpien kilpailujen pituus on 5–20 kilometriä. Kilpailuissa käytettävät hevoset totutetaan suitsiin ja hiihtäjään, ja ne kasvatetaan ja koulutetaan siten, että ne pysyvät rauhallisina kilpailun aikana.

Halusimme aistia vetohiihdon vauhdin ja adrenaliinin lähietäisyydeltä ja lähdimme seuraamaan lumella kiitävän hurjapään, 55-vuotiaan hallitsevan maailmanmestarin, Franco Moron, harjoittelua Argentiinassa. Hän on harrastanut vetohiihtoa intohimoisesti 31 vuoden ajan ja osallistunut White Turf -tapahtumaan Sveitsin St. Moritzissa jo yli kolmella vuosikymmenellä. Franco näyttää, että vuodenajoista kylmimpään voi suhtautua myös ottamalla kaiken irti lumesta eikä vain käpertymällä sisälle lämpimään. Come and see.

Kuvat: © Richard Walch. Canon-lähettiläs