hero header

Kaupungin kätketty maailma

Kadulla kävellessä silmiin osuu yleensä rakennuksia, kauppoja, katutaidetta ja ihmisiä. Juuri nämä asiat saavat kaupungin eloon. Jalkojen alla syrjässä kaupungin sykkeestä ja karttojen ulkopuolisissa paikoissa on kuitenkin tutkittavana kokonainen tuntematon, kätköissä oleva maailma. Kaupunkiviidakossa on valtava määrä piilossa olevia, ränsistyneitä, autioita ja unohdettuja paikkoja, jotka ovat kuitenkin täynnä elämää ja kiehtovia tarinoita.

Antaaksemme sinulle ideoita oman kaupunkisi kuvaamiseen tapasimme kuusi kaupunkiseikkailujen kuvaajaa ympäri Eurooppaa. Alina Rudya, Holly-Marie Cato, Nicanor Garcia, Ivo Kaijser, Alistair Wheeler ja Riccardo Zanutto antavat kaikki omat vinkkinsä urbaaniin kuvaamiseen. He kertovat, miten löydät piilossa olevat paikat, miten kuvaat ne omasta näkökulmastasi ja millaisia välineitä seikkailuun kannattaa ottaa mukaan.

Kaupunkiseikkailussa on kyse katseilta syrjässä olevien paikkojen löytämisestä ja kaupungin kulissien raottamisesta. Esimerkiksi hylätyt metroasemat ja tehtaat ovat kiehtovia paikkoja, joita kuvaamalla saa aivan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin.

Kaupunkikuvaaminen on viime vuosien aikana kasvattanut nopeasti suosiotaan. Siitä ovat yhä innostuneempia erityisesti seikkailunharrastajat, jotka ovat tuoneet harrastuksensa maastosta kaupunkiin. Olennainen osa kaupunkiseikkailua on valokuvaus. Kuvaaja voi ikuistaa kätketyn maailman jaettavaksi muiden kanssa, ennen kuin se murenee pois.

Pariisin metrotunneli

Kuvaaja: Nicanor García

Vinkkejä kaupunkiseikkailuun

Mieti, mitä haluat nähdä, ennen kuin lähdet kaupunkiseikkailuun. Ensiksi kannattaa etsiä tietoa mahdollisista kuvauspaikoista internetistä. Kysele myös ystäviltäsi ja Instagramin käyttäjiltä heidän suosikkipaikoistaan, jotta saat mahdollisimman paljon ideoita. Kun olet valinnut paikat vierailuja varten, selvitä niiden tarkat osoitteet ja varmista, että sinulla on lupa mennä niihin.

Päästyäsi haluamaasi paikkaan suunnittele reittisi, jotta saat käsityksen koko paikasta. Etsi yksityiskohtia, jotka auttavat hahmottamaan paikan historian. Niitä voivat olla esimerkiksi lattialla olevat paperit, seinäkirjoitukset tai unohdetut esineet. Jokaisella paikalla on oma tarinansa, ja kuvaajan tehtävä on kertoa se.

Muista ottaa kamera mukaan, jotta voit kuvata yksityiskohdat ja ikuistaa kaupunkiseikkailusi alusta loppuun. Voit koota tarinasi kuvaamalla oviaukkoja, tunneleita tai kierreportaita ja pieniä yksityiskohtia, kuten graffiteja, rapistunutta maalia, rikkinäisiä huonekaluja tai ihmisten jälkeensä jättämiä esineitä.

Mitä kannattaa ottaa mukaan?

Kamera – ikuista kaupunkiseikkailusi alusta loppuun ja kuvaa pienimmätkin yksityiskohdat muistoksi itsellesi ja jaettavaksi muiden kanssa.

Jalusta, jossa on joustavat jalat – monet kaupunkiseikkailulla eteen tulevat paikat ovat autioita ja huonosti valaistuja. Saadaksesi teräviä kuvia ahtaissakin tiloissa tarvitset jalustan, jossa on joustavat jalat.

Vesipullo – seikkailu voi joskus viedä kokonaan mukanaan, mutta muista kuitenkin juoda välillä.

Mukavat kengät – kun laitat jalkaasi oikeanlaiset kengät, voit tutkia paikkoja vapaasti ja tuntea erilaiset pinnat jalkapohjissasi.

Taskulamppu – kun otat mukaasi pienen mutta hyvin valaisevan taskulampun, saat kuviisi lisävaloa ja näet pimeässä, mihin olet menossa.

Välineet kaupunkiseikkailuun ja kuvaamiseen

Kaupunkiseikkailun säännöt

Tuotetiedot

Lähde omaan kaupunkiseikkailuun kuvaamaan kätköissä olevia paikkoja. Ota muistoksi ja jaettavaksi inspiroivia kuvia jollain seuraavista kameroista:

Iskikö inspiraatio? Jaa kuvasi

Jos sait inspiraation, lähde omaan seikkailuun ja lähetä ottamasi kuvat Canonin galleriaan. Lisäksi voit katsella muiden valokuvaajien kuvia ja tykätä niistä ja ottaa osaa kuukausittaiseen kuvaushaasteeseemme.