hero header

Suosikkikuvamme vauhdista ja liikkeestä

Franco Moron vetohiihtoseikkailun innoittamina haastoimme teidät kokeilemaan dramaattisten kuvien ottamista liikkuvista kohteista. Valitsimme lähetettyjen otosten joukosta kaksi suosikkiamme ja pyysimme kuvaajia kertomaan omaan kuvansa tarinan. Toisessa kuvassa kohde on luonnollisessa elinympäristössään, ja toisessa olosuhteet ovat keinotekoiset. Kumpikin kuvaaja käytti liikkeen ikuistamiseen lyhyttä valotusaikaa.

Paul Phillips: Sinitiaisen lento

”Ostin vastikään Canon 5D Mark III -rungon ja 70–200 mm f/4 USM -objektiivin. Käyttöoppaan luettuani halusin kovasti päästä testaamaan kuvausta lyhyillä valotusajoilla. Tiesin paikan, jossa eräs vanhus ruokkii lintuja päivittäin,

ja se tarjosi täydellisen tilaisuuden tutustua rungon ja objektiivin yhdistelmään. Halusin testata etenkin käytettävissä olevia kuvanvakautusvaihtoehtoja.

Suurin haaste oli asetusten valitseminen – en ollut varma, mitkä asetukset sopisivat kohteelle parhaiten. Koska kyseessä oli pieni ja arvaamattomasti liikkuva lintu, jouduin miettimään valotus- ja automaattitarkennusasetuksia tarkkaan. Lopulta käytin liikkuville kohteille tarkoitettuja esiasetuksia. Halusin päästä lähelle kohdetta, joten asetuin istumaan noin kolmen metrin päähän ruokintapaikasta. Pikkuhiljaa linnut alkoivat tottua läsnäolooni, vaikka laukaisimen ääni saikin ne pyrähtämään lentoon. Odotin kärsivällisesti ja kohdistin kameran valmiiksi niin, että sain haluamani kuvan. Päädyin käyttämään 200 mm:n polttoväliä ja 1/1000 sekunnin valotusaikaa ja ISO-herkkyydeksi valitsin 200.

Aamuiset värit ja valaistus olivat kohteen kannalta täydelliset. Luultavasti en saa enää koskaan samanlaista kuvaa – se, että kaikki muuttujat osuisivat kohdalleen toistamiseen, on yhtä todennäköistä kuin lottovoitto!”

Filippo Fania: Putoava sitruuna

”Niin yllättävää kuin se ehkä onkin, otin tämän kuvan omassa keittiössäni. Tarkoitukseni oli osoittaa, miten kauniita kuvia voi saada nopeasti liikkuvista kohteista – kuten veteen putoavasta sitruunasta – kun ajoitus on oikea. Käytin apuna vanhaa akvaariota, jalustaa ja salamalaukaisinta. Kummallakin puolella oli yksi salama valaisemassa veden aaltoilua.

Kuvauskalustona minulla oli Canon EOS 550D -runko ja 50 mm f/1,8 -objektiivi, ja kuvausohjelmana käytin aukon esivalintaa (Av).”

Tartu tämän kuun haasteeseen

Millainen on sinun näkemyksesi? Osallistu kuukausittaiseen kuvaushaasteeseemme! Tämän kuun teeman löydät Galleriasta. Kaiva kamerasi esiin, etsi kiinnostava kohde ja jaa oma näkemyksesi muiden kanssa!