Viisi vinkkiä kuvaamiseen pakkasella

Lumi, kuura ja jää tarjoavat hienoja kuvausmahdollisuuksia. Useimmat kamerat on kuitenkin suunniteltu toimimaan vain lämpötilan ollessa nollan yläpuolella, joten pakkasessa kuvaaminen edellyttää erityistä varovaisuutta. Kuvaaminen lumisissa ja jäisissä olosuhteissa on hankalaa ja voi vahingoittaa laitteita, joten tässä muutama käytännön vinkki talvikuukausien turvaksi.

Ján Villím: Rajoja

Ján Villím: Rajoja

1. Käytä jalustaa.

Vakaan kuvan saaminen voi olla vaikeaa, jos kädet tärisevät kylmästä. Kevyellä jalustalla varmistat kameran pysymisen paikallaan. Älä kuitenkaan käsittele jalustaa pakkasella paljain käsin, jotta ihoosi ei tule paleltumia. Canon-lähettiläs ja talviurheilua kuvaava Richard Walch suosittelee hankkimaan erityiset kiipeilykäsineet talvikuvausta varten. Kätevät käsineet jättävät sormenpäät paljaiksi kuvaamisen aikana ja suojaavat käsiä hyvin kuvien välillä.

Jure Fundak: Urheilukuvia

Jure Fundak: Urheilukuvia

2. Varaa mukaan lisäakkuja

Kylmä ilma kuluttaa akun loppuun tavallista nopeammin. Pidä siis kamera ja akut lämpimässä laukussa mahdollisimman pitkään. Muista myös pakata kaksinkertainen määrä akkuja, jotta et menetä hyviä kuvaustilanteita.

3. Käännä renkaita käsin

Jos käytät kameraa ulkona etkä ole kääntänyt tarkennusrengasta tai käyttänyt automaattitarkennusta pitkään aikaan, objektiivin tarkennus- ja zoomausrenkaat saattavat ”jäätyä” paikalleen. Voit estää tämän asettamalla kameran laadukkaaseen laukkuun, kun kamera ei ole käytössä, tai peittämällä kameran, jos kuvaat lumisateessa. Toinen vaihtoehto on käyttää renkaita säännöllisesti tarkennusmoottorilla tai käsin.

Richard Walch: Kulissien takana – vetohiihtoa Patagoniassa

© Richard Walch, Canon-lähettiläs

4. Varo kosteutta

Kun tuot kameran kylmästä ulkoilmasta lämpimiin sisätiloihin, sen sisään tiivistyy kosteutta, joka voi vahingoittaa kameraa. Richard Walch antaa seuraavan neuvon: ”Kun menet lounaalle, joko sinä tai reppusi jää ulos. Jos siirryt kylmästä lämpimään ja yrität katsella kuviasi, mikään ei auta. Kamera ja objektiivi huurtuvat ja kamera saattaa vahingoittua. Kamera on pidettävä koko ajan samassa lämpötilassa.”

Voit lukea Richardin innostavan vetohiihtotarinan täällä.

Richard Walch: kuva Patagonian vuorilta

© Richard Walch, Canon-lähettiläs

5. Käytä objektiivin vastavalosuojaa

Jos ilmassa leijailee lumihiutaleita, vastavalosuoja on hyvä tapa estää niiden päätyminen objektiiville. Richard Walch on samaa mieltä.

”Vastavalosuojasta on valtavasti hyötyä, kun haluat varmistaa, että objektiivin pinnalle ei päädy lunta. Hyvä vastavalosuoja säästää monelta murheelta”, hän kertoo. Pidä siis mukanasi vastavalosuoja ja muutamia liinoja, joilla voit kuivata objektiivin ennen kameran asettamista takaisin laukkuun.

Come and See

Kuvatessaan uusinta Canon-tarinaa vetohiihdosta ohjaaja Marcus Söderlund ja kuvausryhmä joutuivat äärimmäisiin sääoloihin. Kurkista kulissien taakse ja katso, miten he selvisivät haasteista ja ikuistivat vauhdikkaan talviurheilulajin käänteet.