the rule of thirds header

Valokuvien sommitteluvinkkejä

Sommittelu tarkoittaa yksinkertaisesti kuvassa näkyvien kohteiden sijoittelua. Sommittelemalla voi kuvata todella luovasti - etenkin kun opettelee sommittelun säännöt ja ryhtyy sitten rikkomaan niitä!

Seuraavien vinkkien ja videon avulla voit ottaa parempia valokuvia ja kokeilla ideoitasi käytännössä.

 1. 1. Mieti kuvauskohde tarkkaan – jo kuvauskohteen valinta vaikuttaa siihen, millainen kuvasta tulee. Katso, mitä mielenkiintoista ympärilläsi näkyy. Mitä kiinnostavampi kohde, sitä parempi kuva.

 2. 2. Kolmanneksen sääntö – yritä sijoittaa kuvauskohde siten, että se ei ole keskellä kuvaa. Saat hyviä kuvia, kun jaat kuvan vaaka- ja pystysuunnassa kuvitteellisiin kolmanneksiin ja sijoitat kuvan tärkeimmät elementit niiden mukaan.

  Georgy Khabarov: The Drowned World
  Tässä kuvassa kuvauskohde näkyy pienenä hieman sivussa keskeltä, jolloin kuvaan jää liikkumatilaa. Kanootin väri toimii vastakohtana vedelle, mikä täydentää kiinnostavan kokonaisuuden.


 3. 3. Johdattelevat linjat – esimerkiksi polut, tiet, junanraiteet, seinät ja aidat muodostavat luonnollisia linjoja, jotka johdattavat katsojan kuvaan. Kuvasta tulee entistä parempi, jos näkymässä on jokin kiinnostava kohde, johon katse kiinnittyy.

  Manuel Teixeira: Manhã submersa
  Tähän kuvaan on saatu vahva rakenne risteävillä diagonaaleilla. Raiteiden luomat linjat johdattavat katseen kohti kahta hahmoa, jotka antavat käsityksen mittasuhteista.


 4. 4. Rajaus – kokeile sijoittaa kuvauskohde luonnollisten kehysten sisään, kuten oviaukkoon. Puiden, oksien tai vaikkapa holvikaaren avulla saat katsojan huomion kiinnittymään kuvauskohteeseen.

  Tom La: Into the light!
  Tässä kuvassa näkyy, miten rajaamalla voi vahvistaa sommittelua. Sillan aukosta tuleva valo ja tumma tausta kiinnittävät kaiken huomion kuvauskohteeseen. Huomaa myös, että Tom La on sijoittanut kohteen vasemmalle siten, että kuvassa on liikkumatilaa.


 5. 5. Täytä kuva – sommittele luontokuva tai muotokuva siten, että kohde täyttää koko kuvan. Zoomaa lähemmäs tai siirry lähelle kohdetta siten, ettei kohteen ympärille jää ylimääräistä tilaa.

 6. 6. Jätä liikkumatilaa – liikkuvista kohteista saa hyviä kuvia, kun niiden liikkumissuuntaan jättää kuvassa tilaa. Kuvatessasi esimerkiksi autoa yritä sijoittaa se kuvan reunaan siten, että auton edessä on tilaa.

 7. 7. Diagonaalit – vinot linjat tuovat kuvaan vaikuttavuutta ja liikkeen tuntua. Diagonaaleja on tavallisimmin laajakulmakuvissa, koska niissä perspektiivi on laajempi. Voit vielä korostaa diagonaaleja suuntaamalla kameran ylös tai alas.

  CYRIL NAMIECH: Soupe campagnarde
  Kuvassa näkyy kaksi diagonaalia: toisen muodostaa veneen asento ja toisen kuvan poikki kulkeva vihreä leväkaistale. Ne luovat kuvalle vaikuttavan taustan. Lisäksi kuva on otettu ylhäältä päin ja kohde on sijoitettu hieman sivuun keskeltä.


 8. 8. Vaihda kuvakulmaa – kuvausasentoa vaihtamalla voit saada mielenkiintoisia kuvia. Voit ottaa kuvia alaperspektiivistä esimerkiksi polviasennosta tai asettamalla kameran lattialle. Toisaalta voit pidellä kameraa korkealla käsissäsi tai nousta itse johonkin korkeampaan paikkaan ja kuvata alaspäin.

 9. 9. Kuviot ja yksityiskohdat – erilaisilla kuvioilla ja yksityiskohdilla saat uutta ulottuvuutta niin maisemakuviin, luontokuviin, arkkitehtuurikuviin kuin toimintakuviinkin. Pidä silmäsi auki, sillä värikontrasteja ja symmetrisiä kuvioita voi löytää lähes mistä tahansa.

  Paulo Dias: lisboa bela com encanto
  Tämä kuva on täynnä väriä, ja kuvassa näkyvät portaat kehystävät kukkivaa puuta kauniisti. Kuvaa hallitsevat pystylinjat luovat tunteen vakaudesta. Paulo Diasin kuvassa näkyy myös kujan muodostama johdatteleva linja, jonka kuvaaja on sijoittanut hieman keskeltä vasemmalle.


 10. 10. Mittasuhteet – mittasuhteiden esiin tuominen toimii hyvänä tehosteena ja huomion kiinnittäjänä. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti maisemakuvissa. Ihmishahmot toimivat tähän tarkoitukseen parhaiten, koska ne ovat helposti tunnistettavissa.

Katso sommittelua käsittelevä video täällä:

Valitse jokin kuvauskohde, kokeile kaikkia kymmentä edellä kerrottua vinkkiä ja katso, kuinka monta erilaista sommittelua saat aikaan. Ota sitten vielä kymmenen kuvaa samasta kohteesta siten, että rikot sommittelun sääntöjä. Voit esimerkiksi sijoittaa kohteen keskelle kuvaa tai zoomata mahdollisimman kauas siten, että kohde näkyy kuvassa hyvin pienenä. Ota kuvia sekä vaaka- että pystyasennossa ja katso, millainen kuva toimii parhaiten. Huomaat pian, että kuvan voi sommitella lukemattomilla eri tavoilla. Näet myös, millä sommittelutekniikoilla saa aikaan mielenkiintoisia kuvia.

Iskikö inspiraatio? Sommittele omanlaisesi kuva ja lataa se Canonin galleriaan - se saatetaan valita seuraavaan artikkeliimme.