burano-italia-estelle-moreau.jpg

Aallon harjalla

On keskiyö, olet keskellä kaupunkia ja mitä näetkään - surffareita!

Tunne on hieman outo, kun osut ensimmäistä kertaa Münchenin Eisbach-joen rannalle. Kaupungin iltahumun ylitse korviisi kantautuu yhtäkkiä virtaavan veden pauhu. Näet ihmisjoukon joen törmällä ja katselemassa alas sillalta. Näky vetää sinua puoleensa kuin magneetti. Kurkistat alas ja siellä he ovat: surffaajat.

Münchenissä Saksassa on harrastettu jokisurffausta vuodesta 1972 lähtien, kun Arthur Pauli surffasi ensimmäistä kertaa Isar-joen Floßländellä. Vaikka Münchenissä on useita surffauspaikkoja, Eisbach-joki (saksankielinen sana tarkoittaa "jääpuroa") houkuttelee päivittäin surffareita ja lumoaa eri puolilta maailmaa saapuvia katselijoita. Olemme siis täällä, ja uusimman Come And See -tarinamme aiheena ovat kaupunkisurffarit.

Eisbach, Isar-joen erillinen haara, on kaksi kilometriä pitkä joki, joka virtaa Münchenin suurimman puiston, Englischer Gartenin, läpi. Joen jatkuvat aallot luotiin upottamalla betonilohkareita joenuomaan. Tilapäisen lankku- ja köysijärjestelmän avulla surffarit pystyvät myös muovaamaan aaltoja. Alex, yksi surffareista toteaa: "Meressä ja joessa surffaamisen välillä on se ero, että meressä virta työntää sinua, joessa surffatessa virta taas vetää sinua, jolloin surffarin paino laudalla jakautuu eri tavalla." Kuulostaako vaaralliselta? Sitä se on. Eisbach ei ole aloittelevien surffarien paikka. Vuoteen 2010 asti Eisbach-joella surffaaminen oli laitonta, ja uhattiin, että aallot tulisi hävittää. Paikallinen yhteisö teki kuitenkin aloitteen niiden säilyttämiseksi.

Eisbachin surffarit ovat tiivis yhteisö. On ilmiselvää, että ne jotka surffaavat, suhtautuvat harrastuksensa puolustamiseen palavan intohimoisesti. Vasta-alkajat pääsevät mukaan vasta osoitettuaan taitonsa pienemmillä aalloilla, jotka sijaitsevat parin sadan metrin päässä joen alajuoksulla. Yksi surffareista, Karina, kuvailee tilannetta: "Jos olet päässyt porukkaan, siinä myös pysyt, mutta sisäänpääsy on todella vaikeaa".

On hienoa seurata Eisbachin sanattomia käytäntöjä. Surffarit odottavat järjestyksessä vuoroaan, ja ilma on tulvillaan kilpailuhenkeä. Hiljainen jännite purkautuu vain satunnaiseen surffilautojen töminään, kun kilpakumppanit kannustavat toisiaan hyvän suorituksen jälkeen. Vaikka jokainen surffari on kerta toisensa jälkeen yksin aallon harjalla, harrastus on kuitenkin yhdistävä tekijä.

Tutustu interaktiiviseen surffikokemukseen täällä.