N1 header

Vertailu: Canon-kamerat ja älypuhelinkamerat

Hiljattain toteutetussa Münchenin kaupunkisurffareiden kuvaussessiossa pyysimme harrastelijavalokuvaajaa vertailemaan uusimmilla Canon-kameroilla ja johtavien älypuhelinten (Apple iPhone 6S:n ja Samsung Galaxy S7:n) kameroilla otettuja kuvia. Tulokset ovat seuraavassa.

Tasapuolisuuden varmistamiseksi kuvat otettiin peräkkäin muutaman minuutin välein samoissa valaistusolosuhteissa manuaalisin asetuksin ja ohessa kuvattuja kameran ja älypuhelimen kuvaustelineitä käyttäen. Vertailuissa käytettiin uusimpia kuluttajille suunnattuja Canon-kameroita.

Zoomaus

Seuraavassa näet PowerShot G3 X:n optisen zoomauksen edut testattujen älypuhelinkameroiden digitaalisiin zoomeihin verrattuna. Kun zoomaat näkymää nipistämällä sitä digitaalista zoomia käyttävässä kamerassa (kuten kummassakin testin älypuhelinkamerassa), toiminto vain rajaa näytössä olevan kuvan. Tämä voi tehdä kuvasta epäselvän tai vähentää yksityiskohtien määrää. Et ehkä näe kohdetta selvästi, tai näkymä ei ehkä tallennu kuvaan haluamallasi tavalla.

Kuten PowerShot G3 X:n kuvasta näkyy, laadukkaalla optisella zoomilla varustetulla objektiivilla saadaan tarkemmat yksityiskohdat, kirkkaammat kuvat ja terävämmät värit älypuhelinten digitaalisiin zoomeihin verrattuna.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Kuvaaminen heikossa valaistuksessa

Testatuilla älypuhelinkameroilla oli vaikea saada hyvää lopputulosta heikossa valaistuksessa. Tämä johtuu siitä, etteivät niiden kuvakennot (osat, jotka kuvaa luotaessa reagoivat valoon) pysty toimimaan yhtä tehokkaasti heikossa valaistuksessa kuin kennot, joita käytetään Canonin edistyneissä kompaktikameroissa, peilittömissä kameroissa ja järjestelmäkameroissa. Testatuissa älypuhelinkameroissa ei myöskään voi säätää ISO-herkkyysasetuksia (sitä, kuinka herkästi kamera reagoi käytettävissä olevaan valoon), minkä vuoksi kuvat näyttävät tummilta.

Oheisista kuvista näkyy, kuinka PowerShot G7 X Mark II:n suurempi kenno sekä mahdollisuus käyttää korkeampaa ISO-herkkyyttä tuottavat laadukkaan kuvan, jossa on luonnolliset värit, terävämmät yksityiskohdat ja merkittävästi vaaleampi lopputulos.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Nopean toiminnan kuvaaminen heikossa valaistuksessa

Tässä vertailussa näkyy selvästi, kuinka liikkuva kohde on pystytty vangitsemaan PowerShot G7 X Mark II:n kuvaan terävänä, kun taas älypuhelimella otetut kuvat eivät ole yhtä teräviä eivätkä väreiltään yhtä todenmukaisia. Heikossa valaistuksessa Canon-kamerat säätävät muun muassa valotusaikaa ja ISO-herkkyyttä niin, että kuvista tulee teräviä ja yksityiskohtaisia. Tällaisia kuvia on myös mukava tulostaa ja jakaa.

Tässä otoksessa pyrittiin pysäyttämään veden ja surffarin liike. Koska testin älypuhelinkamerat eivät pystyneet käyttämään tarpeeksi nopeaa valotusaikaa eivätkä reagoimaan käytettävissä olevan valon määrään, kuvat jäivät epätarkoiksi.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Muotokuvat

Yksi suurikennoisen kameran – kuten tässä käytetyn EOS 80D:n – etuja on se, että sillä pystyy määrittämään kapean terävyysalueen (kuvan osan, joka jää pääaiheen taakse). Koska oheisessa EOS 80D:llä otetussa kuvassa tausta näkyy kauniin pehmeänä, itse kohde nousee kuvasta esiin. Älypuhelinkameralla otettu kuva näyttää latteammalta ja varjoisalta alueeltaan tummemmalta. Tämä johtuu siitä, ettei älypuhelin pysty käsittelemään valokontrastia yhtä hyvin kuin EOS 80D. Koska älypuhelinkamerat tarkentavat koko kuvan, tausta näkyy kuvassa yhtä tärkeänä kuin kohde. Lisäksi EOS 80D:llä otetussa kuvassa on käytetty kameraan kiinnitetyn objektiivin zoomia. Näin perspektiivistä saadaan imartelevampi ja kasvonpiirteet näyttävät luonnollisemmilta. Testattujen älypuhelinten laajakulmaobjektiivit venyttävät kasvonpiirteitä. Tällaisia objektiiveja käytettäessä kuvaajan on oltava huomattavasti lähempänä kuvauskohdetta, jotta muotokuvasta saadaan onnistunut. Järjestelmäkameraa ja zoom-objektiivia käytettäessä kuvaaja pystyy olemaan kauempana kuvattavasta. Molemmat kuvat on otettu ilman salamaa luonnonvalossa. Järjestelmäkameralla otetussa kuvassa on myös syvemmät, luonnonmukaisemmat ja tasapainoisemmat värit.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Tulosten vertailu

Tulokset osoittavat, että Canon-kamerat suoriutuivat testattuja älypuhelinkameroita paremmin kaikilla osa-alueilla ja tuottivat annetuissa kuvausolosuhteissa tarkkoja ja oikein valottuneita otoksia.

Jos haluat ottaa ja jakaa entistä parempia kuvia ystäville ja sivujesi seuraajille, tutustu uusimpiin kameroihimme ja katso, mikä niistä olisi omaan käyttöösi sopiva.

Avaa kameravalitsin

Tutustu interaktiiviseen kaupunkisurffarikokemukseen täällä.