milan header

Matkaopas Milanoon

Milano

Ainutlaatuisten kuvakulmien kaupunkiopasOsana Come and see -kampanjaamme julkaisemme joukon kaupunkioppaita, joiden tarkoituksena on inspiroida sinua löytämään uusia kuvakulmia maailmaan.

Kaupungit kätkevät sisälleen kiehtovia tarinoita, henkeäsalpaavia näkymiä ja yllätyksiä. Niitä täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. Yhdistimme voimamme paikallisten valokuvaajien kanssa ja laadimme inspiroivia ja ainutlaatuisia matkaoppaita eri kaupunkeihin. Tutustu Madridiin, Milanoon, Pariisiin, Lontooseen, Amsterdamiin ja Berliiniin yllättävistä kuvakulmista ja opi näkemään ne täysin uudessa valossa.Alice, matkaoppaasi Milanoon

Kuva- ja katutaiteilija Alice Pasquini työskentelee eri puolilla maailmaa. Ennen kuin hän ryhtyy maalaamaan, hän tutustuu tarkoin kohteen ympäristöön valitakseen teokseensa värit, jotka täydentävät ympäröivää kaupunkimaisemaa. Taiteellaan Alice pyrkii välittämään tunteita uudenlaisesta näkökulmasta. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten naisia kuvataan taiteessa. Itse hän haluaa kuvata vahvoja ja itsenäisiä naisia tavalla, joka poikkeaa modernissa taiteessa tyypillisesti esiintyvistä stereotyyppisistä naishahmoista.

Milano Alicen silmin

Alicella on taito löytää parhaimmat kaupunkimaisemat sekä katutaiteen että valokuvauksen kannalta. Alice on valinnut kuusi ainutlaatuista paikkaa Milanosta, ja hän kertoo, mikä niissä häntä inspiroi. Annamme lisäksi käytännön vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Voit myös ladata PDF-oppaan, jonka kartan avulla löydät helposti kohteesta toiseen.

Fratelli Bonvini, Via Tagliamento 1, 20139 Milano

Ensimmäinen kohteemme on Fratelli Bonvini, Via Tagliamentolla sijaitseva paperikauppa, jonka tavoitteena on edistää kirjoittamisen kulttuuria. Kaupan jokainen yksityiskohta suorastaan huokuu historiaa. Vierailijoilla on mahdollisuus osallistua kaupan järjestämiin silkkipainatuksen ja kirjoittamisen kursseihin, työpajoihin ja seminaareihin sekä tallentaa tarinansa musteella kauniisti painetulle kirjepaperille. Kouluttajina toimii joukko toinen toistaan erikoislaatuisempia ihmisiä, joilla on intohimoinen suhde paperiin, painantaan ja kalligrafiaan.


Alice kertoo: ”Fratelli Bonvini saa rakastumaan käsin kirjoittamiseen. Käsinkirjoitettu kirje kertoo enemmän kirjoittajan menneisyydestä ja sielusta kuin mihin sähköinen viesti koskaan pystyy.”

Kerro Bonvinin tarina kuvaamalla myymälän painatusvälineitä, ympäristöä ja sisätiloja, jotka eivät ole juuri muuttuneet viimeisen sadan vuoden aikana. Kokeile käyttää suurta valovoimaa (f/2,8) ja ISO-herkkyyttä (1 600). Tällöin kuvista tulee teräviä ja vaikuttavia.

Milano Wall Art, Istituto Ortopedico Gaetano Pini, Piazza Cardinale Andrea Ferrari 1, 20122 Milano

Lyhyen kävelymatkan päässä Milanon tuomiokirkolta (Duomo di Milano) ja yliopistolta on upea, noin 800 neliömetriä kattava katutaideteos. Teos tilattiin Milanon kuuluisimmilta katutaiteilijoilta, Paolo Bordinolta, Ivan Tresoldilta sekä kaksikolta Walter Contipelli ja Alessandra Montanari, paikallisen sairaalan 140-vuotispäivää varten. Kolme seinämaalausta kuvaavat järjen ja luovuuden, geometrisuuden ja orgaanisuuden, tieteen ja taiteen sekä miehen ja naisen välistä kontrastia.

”Etsin graffiteja, jotka kertovat tarinan, ja tämä kolmiosainen seinämaalaus on ehdottomasti näkemisen arvoinen”, Alice sanoo. ”Kuvatessani katutaidetta haluan korostaa etenkin värejä. Hyvä keino tähän on esimerkiksi polarisaatiosuotimen käyttö.”

Leikittele seinämaalausten voimakkailla väreillä ja ohikulkevien ihmisten varjoilla ja silueteilla. Kokeile myös parantaa kuvien valotusta, värejä ja kontrasteja pistemittauksen avulla.

Penelope Mercatino, Via M. Melloni 6, 20129 Milano

Seuraava kohteemme on Penelope Mercatino, yksi Milanon suosituimpia vintage-kauppoja. Kaupasta löytyy 1940–70-lukujen muotia ja design-esineitä, vintage-huonekaluja, keittiötarvikkeita, käsilaukkuja, matkalaukkuja, astiastoja, äänilevyjä ja paljon muuta. Kaupan konsepti on erikoinen: tavaroiden hinta laskee ajan mittaan ja mikäli tavaraa ei saada myytyä, se lahjoitetaan lopulta hyväntekeväisyyteen.

Alice rakastaa aarteiden etsimistä tavarapaljoudesta: ”Aina liikkeessä vieraillessani varaan riittävästi aikaa jokaisen hyllyn ja telineen penkomiseen. Täällä voi tehdä uskomattomia löytöjä, jos vain on riittävästi kärsivällisyyttä.”

Kaupassa on hyllyjen muodostamia sokkeloita ja huoneita, jotka pursuavat vintage-tavaroita ja moderneja antiikkiesineitä. Vaihtele valovoimaa suuresta (f/1,2) pieneen (f/8) sen mukaan, haluatko saada kiinnostavimmat esineet erottumaan vai korostaa kaupan ikkunoissa ja hyllyillä olevaa tavarapaljoutta.

Frida, Via Pollaiulo 3, 20159 Milano

Milanon trendikkäässä Isolan kaupunginosassa sijaitsee valloittava Frida, joka on trenditietoisten paikallisten suosima kahvila, baari ja vintage-kauppa. Fridan sisäänkäynti on piilotettu keskelle koko julkisivun peittävää maalausta. Paikka huokuu viileää tyylikkyyttä ja on yksi alueen suositumpia kahviloita, jossa voi nauttia brunssista ja samalla seurata ihmisiä ja tutustua milanolaiseen hipsterikulttuuriin.

”Frida tarjoaa loistavan ympäristön seurata ihmisiä”, Alice sanoo. ”Arvailen ihmisten tarinoita samalla, kun odotan vuoroani baarissa tai istuskelen kahvilan terassilla. Ihmisten kävelytyylin, puhetyylin ja kommunikointitapojen seuraaminen inspiroi minua valitsemaan, kenet haluan kuvata seuraavassa teoksessani.”

Värikäs Frida tarjoaa erinomaiset puitteet ottaa kuvia uusista muoti- ja design-trendeistä. Vapauta luovuutesi ja kuvaa mielenkiintoisia välähdyksiä milanolaisesta elämästä. Kuvaa myös Fridan terassin vilskettä: kiinnitä kamera jalustaan ja käytä pitkää valotusaikaa.

Ciclofficina Stecca (Associazione +bc), Via Gaetano de Castillia 26, 20124 Milano

Matka jatkuu pyöräillen kohti Ciclofficina-järjestöä (tunnetaan myös nimellä Associazione +bc), joka haluaa tehdä pyöräilystä jälleen suosittua Milanossa. Järjestö tarjoaa polkupyörän korjauspalveluja, ajo-opastusta ja jopa käsityönä valmistettuja polkupyöriä. Järjestön työntekijät rakentavat paikallisten lahjoittamien vanhojen polkupyörien osista yksilöllisiä polkupyöriä järjestön työpajassa.

”On hienoa nähdä, että pyöräilykulttuuri kasvattaa suosiotaan Milanossa. Taksilla ajelun sijaan kannattaa hypätä pyörän selkään ja tutustua kaupunkiin uudesta näkökulmasta ja vieläpä hauskalla tavalla”, Alice suosittelee.

Jos pyöräily on yksi lempiharrastuksistasi, Ciclofficinaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Paikka pursuaa varaosia ja innostuneita pyöräilynharrastajia. Yritä kertoa paikan tarina kuvareportaasityyliin. Kokeile taltioida tarinan konteksti ja paikan tunnelma laajakulmaobjektiivin avulla. Tarkenna välillä yksityiskohtiin ja käytä suurta aukkoa.

Palazzo Lombardia, Piazza Città di Lombardia, 20124 Milano

Viimeinen kohteemme on Palazzo Lombardia, Milanon futuristiseksi sanotussa Porta Nuovan kaupunginosassa sijaitseva rakennuskompleksi. Keskeltä kompleksia kohoaa vaikuttava, lasiin puettu pilvenpiirtäjä, jota kansainvälisesti tunnetut arkkitehdit pitävät esimerkkinä Milanon kaupunkiarkkitehtuurin tulevaisuudesta. Pilvenpiirtäjän 39. kerroksessa sijaitseva kattoterassi on avoinna yleisölle sunnuntaisin. Terassilta avautuu esteettömät panoraamanäkymät Milanon upeaan historialliseen kaupunkimaisemaan.

Alice kertoo: ”Milanon näkeminen näin korkealta on upea kokemus. Se tarjoaa mahdollisuuden tarkastella kaupunkia lintuperspektiivistä. Palazzo Lombardia on itsessään vaikuttava, mutta sieltä avautuvat näkymät ovat henkeäsalpaavat, ja uusia kuvauskohteita löytyy loputtomasti.”

Parhaat hetket panoraamakuvien ottamiselle ovat aamuvarhaisella ja juuri ennen auringonlaskua eli iltaruskon aikaan. Näihin vuorokaudenaikoihin aurinko on matalimmillaan, mikä tekee kuvista pehmeitä ja mahdollistaa yksityiskohtien ja syvyyden korostamisen.

Löydät kaikki Alicen esittelemät kohteet alla olevan PDF-oppaan kartasta. Muista pitää silmät avoinna myös siirtyessäsi kohteesta toiseen, sillä Milano, kuten kaikki kaupungit, tarjoaa paljon yllättäviä kuvausmahdollisuuksia.