madrid header

Matkaopas Madridiin

Madrid

Ainutlaatuisten kuvakulmien kaupunkiopas

Osana Come and see -kampanjaamme julkaisemme joukon kaupunkioppaita, joiden tarkoituksena on inspiroida sinua löytämään uusia kuvakulmia maailmaan.

Kaupungit kätkevät sisälleen kiehtovia tarinoita, henkeäsalpaavia näkymiä ja yllätyksiä. Niitä täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. Yhdistimme voimamme paikallisten valokuvaajien kanssa ja laadimme inspiroivia ja ainutlaatuisia matkaoppaita eri kaupunkeihin. Tutustu Madridiin, Milanoon, Pariisiin, Lontooseen, Amsterdamiin ja Berliiniin yllättävistä kuvakulmista ja opi näkemään ne täysin uudessa valossa.

Gabriel ja Mike, matkaoppaasi Madridiin

Madridilaiset Gabriel García ja Mike Madrid ovat muoti- ja elämäntyyliblogi Cup of Couplen perustajia. Kansainvälisen blogiyhteisön suosikkikaksikko on saavuttanut menestystä matkailun, lifestylen ja muodin alalla. He tuovat esiin persoonallisen näkökulmansa blogissaan julkaisemiensa taiteellisten valokuvien ja videoiden kautta.

Madrid Gabrielin ja Miken silmin

Gabriel ja Mike ilmaisevat tunteitaan valokuvauksen kautta ja pyrkivät etsimään persoonallisia kuvauskohteita ja kuvakulmia. Gabriel ja Mike vievät lukijan mukanaan seitsemään bloginsa aiheita heijastelevaan paikkaan ja kertovat, millä tavalla he pyrkivät ottamaan niistä upeita kuvia. Annamme lisäksi käytännön vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Voit myös ladata PDF-oppaan, jonka kartan avulla löydät helposti kohteesta toiseen.

Palacio de Cibeles, Plaza de Cibeles, 1 - 6a floor. 28014 - Madrid

Ensimmäinen kohteemme Palacio de Cibeles sijaitsee Plaza de Cibelesillä, Alcalá- ja Paseo de Recoletos -katujen risteyksessä. Vuosien varrella palatsista ja sen lähellä sijaitsevasta suihkulähteestä on tullut merkittävä Madridin maamerkki. Vuonna 2007 rakennus remontoitiin ja muutettiin Madridin kaupungintaloksi. Tärkeimmät arkkitehtuuriset piirteet ja yksityiskohdat, kuten pääaula, kuitenkin säilytettiin. Päiväsaikaan palatsin kattotasanteelta voi käydä ihailemassa uskomattomia näkymiä yli Madridin.

Mike kertoo: ”Mielestämme kauneus on yksityiskohdissa, ja Palacio de Cibeles suorastaan pursuaa niitä. Tämän kohteen pysäyttäviä ominaisuuksia ovat etenkin valtava sisääntuloaula, loisteliaat värilasi-ikkunat ja upea, lukuisissa eri värisävyissä näyttäytyvä katto. Muista katsoa myös ylöspäin tai menetät paljon!”

Tämä kohde tarjoaa erinomaisen tilaisuuden ottaa henkeäsalpaavia panoraamakuvia kaupungista. Kuvaa kameran HDR-tilalla, jotta laajan panoraamakuvan kaikki yksityiskohdat erottuvat. Kokeile myös kuvata zoomilla detaljeja palatsin upeasta arkkitehtuurista.

Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel, s/n. 28005 – Madrid

Seuraava etappimme on Mercado de San Miguel, joka on yksi Madridin vanhimmista katetuista kauppapaikoista. Se on ollut paikallisten suosiossa aina 1900-luvun alkupuolelta asti. Vuonna 2009 San Miguel remontoitiin läpikotaisin ja muutettiin ruuanvalmistukseen ja tarjoiluun sopivaksi. Nykyisin sitä pidetäänkin kulinaarisen kulttuurin keskuksena, ja se on yksi harvoista yhä käytössä olevista rautarakenteisista kauppahalleista.

”Rakastamme tarinoiden kertomista valokuvien kautta, ja tämä kauppapaikka tarjoaa tarinankerronnalle erinomaiset puitteet”, Gabriel toteaa. ”Seuraamme sivusta kaupankäyntiä kojuilla, kauppiaiden jutustelua ja asiakkaiden tulvaa, kun portit aukaistaan.”

Ruokakojut tarjoavat myös runsaasti silmänruokaa ja lukuisia kuvausmahdollisuuksia. Harkitse rauhassa, millaisen tarinan kerrot ja mitä yksityiskohtia kuvaat. Kokeile sitten erilaisia objektiiveja laajakulmaisista kiinteäpolttovälisiin malleihin, jotta saat mahdollisimman paljon erilaisia ja vaihtelevia kuvia.

Petit Palace Posada del Peine Calle Postas, 17. 28012 – Madrid

Markkinahumusta siirrymme tunnustelemaan Espanjan vanhimman hotellin Petit Palace Posada del Peinen vilkasta tunnelmaa. Vuonna 1610 perustetun hotellin arkkitehtuuri on todella erikoislaatuinen. Hotelli koostuu kolmesta eri rakennuksesta, joista kukin edustaa eri aikakauden arkkitehtuuria.

Gabriel ja Mike kertovat: ”Hotelli sijaitsee Madridin ykköspaikalla lähellä Plaza Mayoria ja vain muutaman korttelin päässä Plaza Puerta de Solista. Alue suorastaan sykkii elämää. Istumme usein sivummalle kuvaamaan vilkkaita Espanjan katuja.”

Jos haluat painottaa kuvauskohteen mittakaavaa, korosta linjoja, kuvakulmia ja pakopisteitä laajakulmaobjektiivin avulla. Arkkitehtuurin kuvaajat hyödyntävät pakopisteitä halutessaan korostaa perspektiiviä ja mittakaavaa.

Casa Yustas, Plaza Mayor, 30. 28012 – Madrid

Jatkamme jalkaisin kohti yhtä Madridin vanhimmista liikkeistä. Vuonna 1886 perustettu Casa Yustas on kaupungin kuuluisin hattukauppa. Viehättävä kolmikerroksinen myymälä tarjoaa klassisia ja moderneja päähineitä sekä vintage- ja sotilaspäähineitä. Kellarikerroksessa sijaitsevat liikkeen työtilat, jossa henkilökunta suunnittelee ja valmistaa kaikki liikkeen käsintehdyt luomukset.

”Muoti on meille yksi elämän tärkeimmistä asioista, ja siksi tätä liikettä on mahtava kuvata. Rakastamme kokeilla erilaisia päähineitä ja ottaa toisistamme diivamaisia poseerauskuvia”, Mike paljastaa.

Paljon yksityiskohtia sisältäviä kohteita kuvattaessa on tärkeää, että terävyysalue on rajattu riittävän kapeaksi. Valovoima f/2,8 on riittävä tallentamaan käsintehdyn huopahatun kankaan ja silkkisen vuorikankaan tekstuurit sekä lieriä myötäilevät taidokkaat ompeleet.

El Jardín del Ángel, Calle de las Huertas, 2. 28012 – Madrid

Seuraavaksi vierailemme kukkakaupassa. Tämä ei ole kuitenkaan mikä tahansa kukkakauppa vaan San Sebastianin kirkon entinen hautausmaa. Vuonna 1889 haudat vaihtuivat kukkaistutuksiin ja paikalle perustettiin yhä toiminnassa oleva kukkakauppa. Kaupan kukkien väriloisto on vuodenajasta riippumatta aina yhtä vaikuttava.

”Pyrimme aina etsimään ja paljastamaan kätkettyjä helmiä ja ainutlaatuisia tarinoita. Siksi tämä kukkakauppa on suosikkikohteitamme”, Gabriel kertoo. ”Se on kuin unelias keidas, joka pursuaa värejä. Paikan juuret ulottuvat myös pitkälle”, Mike lisää.

Ennen kuin ryhdyt kuvaamaan, mieti hetki, mihin haluat katsojan kiinnittävän huomiota ja millaisen tarinan haluat välittää. Punainen on hyvin hallitseva väri, joten tarkenna yhteen punaiseen ruusuun, jonka taustalla on vihreää kasvillisuutta. Näin punaisesta ruususta tulee kuvan tärkein elementti.

Museo Nacional del Romanticismo, Calle San Mateo, 13. 28004 – Madrid

Gabriel ja Mike johdattavat meidät seuraavaksi Museo Nacional del Romanticismoon. Museokävijät saavat elävästi kokea, millaista elämä oli Madridissa romantiikan ajalla. Museo sijaitsee Calle de San Mateo -kadulla Chuecan kaupunginosassa olevassa uusklassisessa palatsissa. Maalausten ja huonekalujen lisäksi museosta löytyy upea puutarha, jossa vierailijat voivat nauttia juomia ja ihastella espanjalaista auringonlaskua.

Mike kertoo: ”Museo Nacional del Romanticismo on täynnä kauniisti entisöityjä huonekaluja, maalauksia ja veistoksia yhdeltä suosikkiaikakaudeltamme. Suuntaamme tänne usein viikonloppuisin ja uppoudumme paikan kauneuteen ja historiaan.”

Sisätiloissa kuvattaessa heikko valaistus saattaa vaikeuttaa terävien kuvien ottamista. Kokeile suurempaa ISO-herkkyyttä tai lyhyttä valotusaikaa. On aina parempi yrittää hyödyntää kaikki ympäristön valo kuin käyttää salamaa, sillä salama tekee kuvista persoonattomia ja latteita.

Estación de Chamberí, Plaza de Chamberí, s/n. 28010 – Madrid

Viimeinen kohteemme on Estación de Chamberí, yksi kahdeksasta asemasta, jotka muodostivat Madridin alkuperäisen maanalaisen rautatieverkoston. Madridin metrolaitureiden pituutta lisättiin 1960-luvulla. Chamberín asemaa ei kuitenkaan voitu muokata säännösten mukaiseksi, koska se oli rakennettu mutkaan. Asema pysyi suljettuna yli 40 vuotta, kunnes vuonna 2008 se entisöintiin alkuperäiseen muotoonsa ja avattiin yleisölle. Nykyisin se toimii metromuseona, jossa vierailijat saavat kokea, millaista elämä oli aseman alkutaipaleella.

”Asema on hyvin viehättävä ja se vie takaisin menneisyyteen”, Mike toteaa. ”Seiniä koristavat 1920-luvun mainokset, alkuperäiset lipunmyyntipisteet ovat yhä paikoillaan ja näytteillä on myös muitakin lähes vuosisadan vanhoja muistoesineitä. Paikka on upea inspiraation lähde ja erinomainen kuvauskohde.”

Vaikka asema toimiikin nykyisin museona, junat kulkevat yhä sen läpi. Tämä tarjoaa hienon tilaisuuden harjoitella valojen jättämien juovien kuvaamista. Aseta valotusaika pitkäksi ja kuvaa ohikiitävää junaa. Liike jättää junan valoista kiehtovia juovia.

Löydät kaikki Gabrielin ja Miken esittelemät kohteet alla olevan PDF-oppaan kartasta. Muista pitää silmät avoinna myös siirtyessäsi kohteesta toiseen, sillä Madrid, kuten kaikki kaupungit, tarjoaa paljon yllättäviä kuvausmahdollisuuksia.