london header

Matkaopas Lontooseen

Lontoo

Ainutlaatuisten kuvakulmien kaupunkiopas

Osana Come and see -kampanjaamme julkaisemme joukon kaupunkioppaita, joiden tarkoituksena on inspiroida sinua löytämään uusia kuvakulmia maailmaan.

Kaupungit kätkevät sisälleen kiehtovia tarinoita, henkeäsalpaavia näkymiä ja yllätyksiä. Niitä täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. Yhdistimme voimamme paikallisten valokuvaajien kanssa ja laadimme inspiroivia ja ainutlaatuisia matkaoppaita eri kaupunkeihin. Tutustu Madridiin, Milanoon, Pariisiin, Lontooseen, Amsterdamiin ja Berliiniin yllättävistä kuvakulmista ja opi näkemään ne täysin uudessa valossa.

Scott, matkaoppaasi Lontooseen

Scott Bass tutustui parkouriin vuonna 2005 ja on siitä lähtien ollut liikkeen lumoissa. Scottin mukaan parhaimmat valokuvat ja videot parkourista ja vapaajuoksusta saa seuraamalla kameralla reittiä, jonka kuvattava aikoo suorittaa. Scottin onnistuneimmissa otoksissa kuvakulma ja perspektiivi ovat yleensä erikoisia – kuvien ottaminen edellyttääkin kiipeämistä, asettumista makuuasentoon tai pääsyä mahdollisimman lähelle ilmassa etenevää vapaajuoksijaa.

Lontoo Scottin silmin

Ammattimaisena vapaajuoksijana, valokuvaajana ja videokuvaajana Scott ymmärtää, mitkä ovat parhaimmat paikat erilaisia kuvakulmia varten. Scott on valinnut kuusi ainutlaatuista paikkaa Lontoosta. Hän kertoo, mikä niissä hänen mielestään inspiroi valokuvaajia kuvaustaidoista riippumatta. Annamme lisäksi käytännön vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Voit myös ladata PDF-oppaan, jonka kartan avulla löydät helposti kohteesta toiseen.

Three Mills Island, E3 3DU

Ensimmäinen kohde sijaitsee vain 30 minuutin matkan päässä Lontoon keskustasta. Three Mills Islandin vanhimmat rakennukset pystytettiin jo anglosaksien aikakaudella (n. 450–1066), ja siellä sijaitsee maailman suurin toimiva vuorovesimylly. Alueen teollinen historia erottuu lähiympäristöstä mutta myös korostaa sitä tarjoten samalla lukuisia erikoisia kuvausmahdollisuuksia.

Scott sanoo: ”Tulen tänne mieluiten aamunkoitteessa tai iltahämärän aikaan, sillä hämärämpi valaistus korostaa alueen eri tekstuureja ja lisää otosten vaikuttavuutta.”

Kokeile kuvata rakennusten heijastuksia vedestä eri kuvakulmista. Tarkenna välillä rakennukseen ja välillä sen heijastukseen: tarkenna automaattitarkennustilassa haluttuun kohtaan painamalla laukaisin puoliksi alas.

Cody Dock, 11c South Crescent, Canning Town, E16 4TL

Seuraavaksi tutustumme alueeseen, jossa sijaitsi aiemmin Bromley-by-Bow'n kaasulaitos. Muun Itä-Lontoon uusiutuessa alue jäi ennalleen, mutta paikallisen yhteisön vastikään toteuttaman hankkeen myötä alue on muuttunut ränsistyneestä satama-alueesta eloisaksi jokivarren yhteisöksi, josta on upeat näkymät Lontoon keskustaan.

”Alue on täynnä elinvoimaa ja luovuutta, ja se on oikea Lontoon kätketty helmi”, Scott sanoo. ”Sen postikorttimaisessa ympäristössä pääsee pakoon kaupungin hulinaa ja voi selvittää ajatuksiaan ja löytää uusia näkökulmia elämään.”

Alueelta avautuvissa maisemissa näkyy kontrasti vanhan ja uuden maailman välillä, mutta sopivan kuvauskohteen löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa. Käytä kuvaamiseen etsintä ja jaa näkymä yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa. Valitse sommittelun kannalta tärkein osa ja sijoita se jollekin sommitteluviivalle korostaaksesi sitä.

Trinity Buoy, 64 Orchard Place, E14 0JY

Alle kilometrin päässä Canary Wharfista sijaitsee Trinity Buoy. Aluetta kutsutaan myös nimellä Container City (”konttikaupunki”), koska paikalliset ovat muuntaneet alueella olleet käytöstä poistetut kontit tyylikkäiksi työtiloiksi taiteilijoille ja luovan alan yrittäjille.

Scott kertoo: ”Minulle Trinity Buoy on yksi Lontoon helmistä, sillä siellä sijaitsee parkourin koulutuskeskus. Lisäksi alue tarjoaa erinomaisen taustan luovaan valokuvaukseen: sen värikkäät kontit, lukuisat eri tekstuurit ja ainutlaatuiset muodot mahdollistavat vaikuttavien kuvien ottamisen.”

Ennen kuin ryhdyt kuvaamaan, mieti hetki rakennuksen muotoa. Kokeile ottaa kontista vaakasuuntainen kuva, joka korostaa rakennuksen keskeisiä linjoja ja niiden suhdetta pyöreisiin ikkunoihin. Tämä kikka suuntaa katsojan huomion juuri siihen, mitä haluat kuvassa korostaa.

Stanford Wharf Jetty Shoreline & Mondrian Hotel, 20 Upper Ground, SE1 9PD

Scottin seuraava kohde sijaitsee Tate Modern -taidemuseon lähellä olevassa Sea Container’s House -rakennuksessa. Kohde on Mondrian-hotelli, joka on merenkulun historiaa kunnioittaen rakennettu muistuttamaan risteilyalusta. Hotellista aukeaa henkeäsalpaavat näkymät Lontooseen ja Thames-joelle. Hotellilta on kulku myös aivan joen rantaan, jossa voi löytää upeita kuvauskohteita myös joen kuljettaman jätteen seasta.

”Rantaviiva muodostaa monimuotoisen näkymän, jonka varrella on lukuisia kauniita rakennuksia ja rakennelmia. Voisin ihailla ja kuvata tätä uskomatonta näkymää tuntikausia”, Scott sanoo.

Tässä kohteessa kannattaa kokeilla kameran eri suotimia, kuten miniatyyritilaa. Miniatyyritila toimii parhaiten riittävän etäältä kuvauskohteesta, joten sen avulla kannattaa kokeilla kuvata Lontoota Mondrian-hotellista ja sen muuttamista pienoismallikaupungiksi.

Leake Street, SE1 7NN

Thamesin rannalta Scott johdattaa meidät Leake Streetin tunneliin, joka tunnetaan myös nimillä Graffiti Tunnel ja Banksy Tunnel. Tunneli on graffiti- ja katutaiteelle omistettu alue aivan Waterloon aseman vieressä. Alun perin tunnelin otti taidekäyttöön graffititaiteilija Banksy vuoden 2008 Cans Festival -näyttelyään varten. Tunneli on nykyään erinomainen valokuvauskohde, sillä sen graffitit muuttuvat jatkuvasti ja ovat ehtymätön luovuuden lähde.

Scott rakastaa tätä paikkaa: ”Tämä on erinomainen paikka seurata, kun katutaiteilijat harjoittelevat ja luovat taidetta. Paikka muuttuu jatkuvasti ja vilisee värejä. On mahtavaa, miten se onnistuu yllättämään aina uudestaan.”

Kohteen valaistus on heikko, mutta se tarjoaa loistavia mahdollisuuksia luovaan valokuvaukseen. Vältä salaman käyttöä, sillä se voi tehdä kuvista latteita ja tylsiä. Kokeile sen sijaan suurempaa ISO-herkkyyttä. Sen avulla kameraa kerää enemmän ympäristössä olevaa valoa ja vähentää salaman tarvetta.

Jeté-patsas, 46-57 Millbank, Westminster

Scottin viimeinen kohde on täydellinen vastakohta tunnelille. Scott vie meidät Westminsteriin, jossa pääsemme ihailemaan kaunista Jeté-pronssipatsasta. Patsas esittää balettitanssija David Wallia kuvattuna kesken huikean hypyn. Wall oli ainoastaan 21-vuotias, kun hänestä tuli kuninkaallisen baletin historian nuorin ensitanssija. Veistos on vuodelta 1975, ja sen tekijä on Enzo Plazzotta, italialainen kuvanveistäjä, joka vietti suurimman osan luovasta kaudestaan Lontoossa.

Scott kertoo: ”Tämä patsas viehättää minua, sillä siinä näkyvät myös parkourissa nähtävissä olevat klassiset liikkeet. Tanssijan käsien elegantit linjat ja ojennetut nilkat ilmaisevat kaunista ja sulavaa liikettä.”

Tämä kuvauskohde antaa tilaisuuden leikitellä perspektiivillä ja ottaa tunteita herättäviä kuvia. Saat kuviin vaihtelua liikkumalla patsaan ympäri ja ottamalla kuvia eri korkeuksilta. Alaviistosta otettu kuva, jossa patsaan ääriviivat erottuvat taivasta vasten, tuo kuvaan kontrastia.

Löydät kaikki Scottin esittelemät kohteet alla olevan PDF-oppaan kartasta. Muista pitää silmät avoinna myös siirtyessäsi kohteesta toiseen, sillä Lontoo, kuten kaikki kaupungit, tarjoaa paljon yllättäviä kuvausmahdollisuuksia.