berlin header

Matkaopas Berliiniin

Berliini

Ainutlaatuisten kuvakulmien kaupunkiopas

Osana Come and see -kampanjaamme julkaisemme joukon kaupunkioppaita, joiden tarkoituksena on inspiroida sinua löytämään uusia kuvakulmia maailmaan.

Kaupungit kätkevät sisälleen kiehtovia tarinoita, henkeäsalpaavia näkymiä ja yllätyksiä. Niitä täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. Yhdistimme voimamme paikallisten valokuvaajien kanssa ja laadimme inspiroivia ja ainutlaatuisia matkaoppaita eri kaupunkeihin. Tutustu Madridiin, Milanoon, Pariisiin, Lontooseen, Amsterdamiin ja Berliiniin yllättävistä kuvakulmista ja opi näkemään ne täysin uudessa valossa.

Nina, matkaoppaasi Berliiniin

Nina Hüpen-Bestendonk on berliiniläinen graafinen suunnittelija. Hän jakaa tarinoita seikkailuistaan, valokuvauksesta ja designista Smaracuja-blogissaan. Nina inspiroituu yksinkertaisista asioista, kuten kiinnostavista esineistä ja rakennuksista, ja kertoo rujonkauniiden kohteiden vetävän häntä puoleensa.

Berliini Ninan silmin

Nina inspiroituu useista eri asioista, kuten yksinkertaisesta designista ja mielenkiintoisista rakennuksista. Nina vie lukijan mukanaan kuuteen ainutlaatuiseen paikkaan ja kertoo, mikä paikoissa on hänen mielestään erityistä ja mikä niissä herättää hänen luovuutensa. Annamme lisäksi käytännön vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Voit myös ladata PDF-oppaan, jonka kartan avulla löydät helposti kohteesta toiseen.

Natur-Park Schöneberger Südgelände, Prellerweg, 12157 Berlin-Schöneberg

Ensimmäinen kohteemme on yksi Berliinin hylätyistä ratapihoista. Alueelta löytyy yksinäinen mutta uljas Saksan valtion rautateiden vuonna 1940 rakennuttama musta veturi.

Koivujen katveessa oleva vanha höyryveturi on ollut nähtävyys vuodesta 1952, jolloin ratapiha lopetti toimintansa.

Nina sanoo: ”Tämä entinen ratapiha tarjoaa erinomaisen leikkikentän kaikille kaupunkimaiseman ystäville. On myös hienoa nähdä, miten luonto on päässyt valloilleen, ja tutkia aluetta niin taiteen kuin luonnonkin näkökulmista.”

Kohde on erinomainen yksityiskohtien kuvaamiseen. Kokeile tarkentaa johonkin junan muotoon ja venyttää perspektiiviä säätämällä terävyysaluetta. Kumarru ja ota luovia kuvia ympäristön kasveista.

Tutki myös ympäröivän puiston metalliveistoksia, graffiteilla peitettyjä seiniä, yllättäen löytyviä tunneleita ja kaunista kasvillisuutta. Näköalatasanteelta saat upeita kuvia koko puistosta.

TWOONEn katutaidetta, Klosterstrasse 62, 10179 Berlin-Mitte

Seuraava pysähdyspaikka on Berliinin talouskeskuksena ja diplomaattien asuinalueena tunnettu Mitte. Alueella pääsee tutustumaan japanilaisen katutaiteilijan TWOONEn majesteettisiin ja yllätyksellisiin teoksiin. Taiteilijanimeä TWOONE käyttävä Hiroyasu Tsuri asuu Berliinissä. Hän ilmaisee tunteitaan ja intohimojaan taiteen avulla. TWOONEn Beast Scape -seinämaalaus, jossa on kaksi valtavaa peuranpäätä, on yllättävä, dramaattinen ja värikäs teos.

”Klosterstrassella esittävä taide yhdistyy kulmikkaaseen arkkitehtuuriin. Tästä vastakohdista saa upeita otoksia”, Nina vihjaa. ”Karpeilla koristeltu rakennus ja sen edessä olevat siniset putkistot ovat suosittu kuvauskohde Berliinin kaupunkikuvaajien keskuudessa.”

Graffitit piristävät tavanomaisia kaupunkiotoksia ja ovat muutenkin hienoja kuvauskohteita. Kokeile kuvata niitä eri objektiiveilla. Laajakulmaobjektiivilla saat kuvaan myös graffitin ympäristön. Kiinteäpolttovälisellä objektiivilla voit puolestaan korostaa yksityiskohtia ja tekstuureja.

The High-Deck- Siedlung, Sonnenallee 323, 12057

Seuraavaksi Nina vie meidät Sonnenallee-kadulle. Vuonna 1975 Länsi-Berliinissä sijaitsevan katuosuuden puolelle rakennettiin valtava sosiaalisen asuntotuotannon rakennuskompleksi. Alueella asuu yhä yli 6 000 ihmistä. Rakennuksen sinisellä ja keltaisella maalatut seinät ja alueen kulmikas ja graafinen arkkitehtuuri muodostavat ihanteellisen temmellyskentän kaupunkikuvaajille.

Nina sanoo: ”Vanhat betonirakennukset, kuten tämä, ovat suosikkikohteitani valokuvauksessa. Niistä löytyy paljon mielenkiintoisia muotoja ja kulmia. Minulle betonirakennukset edustavat rujonkauniiksi kutsumaani tyyliä.”

Suuria rakennuksia ei aina kannata yrittää kuvata kokonaisuudessaan. Kokeile löytää rakennuksen luonne valitsemalla kohteeksi jokin rakennuksen yksityiskohta, kuten labyrinttimäiset kulkusillat.

Sepän paja, Richardplatz 28, 12055 Berlin-Neukölln

Seuraavalla etapilla matkaamme takaisin menneisyyteen ja vierailemme Richardplatzin keskellä sijaitsevassa, 1600-luvulla rakennetussa kauniissa böömiläistyylisessä talossa. Rakennuksessa toimii vanhanaikainen sepän paja, ja sen ympärillä on art deco -tyylisiä huviloita ja perinteinen kirkko.

”Sepän paja pursuaa kiehtovia tarinoita ja kauniita yksityiskohtia. Perinteisistä menetelmistä ja työkaluista on selvästi pidetty hyvää huolta. Kuvaan mielelläni tällaisia yksityiskohtia”, Nina kertoo.

Heikossa valaistuksessa kuvattaessa kannattaa käyttää suurta ISO-herkkyyttä tai pidempää valotusaikaa. Vältä salaman käyttöä, sillä se vaalentaa kuvan ja vie kuvista tunnelman.

Café Botanicon salainen puutarha, Richardstraße 100, 12043 Berlin-Neukölln

Seuraava kohteemme on pieni ja viehättävä Café Botanico, jonka katköissä on salainen puutarha. Kahvilan puutarhassa on 200 erilaista toistensa lomassa kasvavaa kasvia. Monet kahvilan tuotteista sisältävät salaisen puutarhan antimia.

Nina sanoo lähes kuiskaten: ”Tämän takia rakastan Berliiniä. Hiljainen keidas keskellä meluisaa suurkaupunkia on jotain täysin odottamatonta ja yllättävää.”

Jos käytät järjestelmäkameraa, makro-objektiivi auttaa zoomaamaan yksityiskohtiin. Voit kuvata kukkia pölyttäviä mehiläisiä tai vaikkapa vehreän kasvillisuuden seassa piilottelevia perhosia.

Klunkerkranichin kattopuutarha, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin-Neukölln

Klunkerkranichin puutarha puolestaan sijaitsee neuköllniläisen ostoskeskuksen katolla, josta avautuu huikeat näkymät koko Berliinin ylle. Kattopuutarhassa paikalliset vapaaehtoiset puutarhurit rupattelevat urbaanista viherhankkeestaan ja siemailevat samalla virkistäviä cocktaileja kattotasanteen baarissa iltaruskon värjätessä taivaanrannan.

”Tässä kohteessa on mukava kuvata auringonlaskun upeita sävyjä ja kokeilla eri tekniikoita, joilla saa tallennettua kaupungin kauniin siluetin”, Nina kertoo. ”Livemusiikki tuo vielä oman lisämausteensa kuvaustilanteeseen.”

Katoilta avautuvia näkymiä kuvattaessa suosittelemme käyttämään laajakulmaobjektiivia, jotta saat tallennettua koko näkymän. Saat lisäterävyyttä kuviin käyttämällä jalustaa.

Löydät kaikki Ninan esittelemät kohteet alla olevan PDF-oppaan kartasta. Muista pitää silmät avoinna myös siirtyessäsi kohteesta toiseen, sillä Berliini, kuten kaikki kaupungit, tarjoaa paljon yllättäviä kuvausmahdollisuuksia.