amsterdam

Matkaopas Amsterdamiin

Ainutlaatuisten kuvakulmien kaupunkiopas

Osana Come and see -kampanjaamme julkaisemme joukon kaupunkioppaita, joiden tarkoituksena on inspiroida sinua löytämään uusia kuvakulmia maailmaan.

Kaupungit kätkevät sisälleen kiehtovia tarinoita, henkeäsalpaavia näkymiä ja yllätyksiä. Niitä täytyy vain osata etsiä oikeasta paikasta. Yhdistimme voimamme paikallisten valokuvaajien kanssa ja laadimme inspiroivia ja ainutlaatuisia matkaoppaita eri kaupunkeihin. Tutustu Madridiin, Milanoon, Pariisiin, Lontooseen, Amsterdamiin ja Berliiniin yllättävistä kuvakulmista ja opi näkemään ne täysin uudessa valossa.Andres ja Joyce, matkaoppaasi Amsterdamiin

Ammattikuvaajat Andres ja Joyce de Lange pyörittävät Amsterdamissa toimivaa kuvausalan yritystä ja blogia nimeltä On a hazy morning. Heidän tapanaan on tallentaa tapahtumat samanaikaisesti kahdesta eri kuvakulmasta, minkä ansiosta heidän tarinansa etenevät luonnollisella ja spontaanilla tavalla.

Amsterdam Andresin ja Joycen silmin

Andres ja Joyce tuntevat Amsterdamin läpikotaisin. He vievät lukijan mukanaan kuuteen ainutlaatuiseen paikkaan ja kertovat, miten he pyrkivät löytämään uusia kuvakulmia kotikaupunkinsa kuvaamiseen. Annamme lisäksi käytännön vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Voit myös ladata PDF-oppaan, jonka kartan avulla löydät helposti kohteesta toiseen.

Kraanspoor 14-24, 1033SE

Ensimmäinen kohteemme on Kraanspoor. IJ-satamaa ympäröivä vesistö heijastuu kauniisti tämän ainutlaatuisen, vanhan telakan alueelle rakennetun toimistorakennuksen seinistä. Lasisesta julkisivusta heijastuu meri, taivas ja pilvet, mikä elävöittää ympäröivää teollisuusmiljöötä.


Andres toteaa: ”Rakennuksen eri tekstuurit, kuten lasi, betoni ja teräs, tekevät siitä mielenkiintoisen kuvauskohteen. Ympäristö puolestaan on karu ja askeettinen, mikä vain lisää rakennuksen arkkitehtuurin kauneutta.”

Kohde on erinomainen abstraktien otosten kuvaamiseen. Voit luoda vaikuttavan sommitelman säätämällä kuvakulmaa ja terävyysaluetta ympäröiviin rakennuksiin ja veteen nähden.

De Fietsflat Stationsplein 49, 1012 AB

Amsterdamia sanotaan usein pyöräilijöiden kaupungiksi, ja se onkin yksi maailman parhaita kaupunkeja pyöräilyä varten. Paras paikka kuvata polkupyöriä on De Fietsflat, joka on pyöräparkki 2 500 polkupyörälle kolmessa eri kerroksessa ja samalla paikallisten rakastama pysyvä ja erikoinen nähtävyys.

”Tämä kohde on erinomainen kuvauspaikka”, Joyce sanoo. ”Kuvaamme usein luovasti esimerkiksi pyörän pinnojen välistä.”

Kohde on ihanteellinen, jos haluat kuvata sommitelman, jossa toistuu sama kuvio. Kokeile ottaa kuva, jossa on useita värisävyjä rinnakkain. Tällöin kuvasta tulee dynaamisempi. Kokeile myös sommitella kuva-alalle useita ohjaustankoja ja tarkentaa sitten johonkin yksityiskohtaan. Näin saat vaikuttavan otoksen.

Grand Hotel Amrâth, Prins Hendrikkade 108, 1011 AK

Asema-alueelta siirrymme Grand Hotel Amrâthiin. Tämä 1900-luvun alussa rakennettu hotelli on yksi kiehtovimpia esimerkkejä art nouveau -tyylisuunnasta Alankomaiden arkkitehtuurissa. Rakennuksen runsaat yksityiskohdat kertovat tarinoita merenkulusta ja siihen liittyvistä myyteistä.


Andres ja Joyce kertovat: ”Rakennuksen kaunis valurautainen ja puinen runko sekä upea lasikatto tarjoavat kosolti kuvakulmia.”

Tässä kohteessa voit ottaa kuvia luovasti eri kuvakulmista ja korostaa yksityiskohtia säätämällä terävyysaluetta. Kokeile kuvata kameran HDR-asetuksella rakennuksen ulkopuolella olevia lippuja tai rakennuksen kauniita ikkunoita.

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Piet Heinkade 1, 1019 BR

Seuraava kohteemme on modernin klassisen musiikin ja kansainvälisen jazzmusiikin konserttitalo Muziekgebouw aan ‘t IJ, joka sijaitsee IJ-joen rannalla. Tätä 2000-luvun konserttitaloksikin kutsuttua betonista ja teräksestä rakennettua mestariteosta ympäröi lasinen julkisivu, joka tarjoaa vaikuttavia näköaloja joelle. Rakennus on erinomainen esimerkki Alankomaiden nykyarkkitehtuurista.


Joyce sanoo: ”Rakastamme leikittelyä heijastuksilla. Tämän rakennuksen ikkunoista heijastuvat jokinäkymät ja valot inspiroivat meitä valtavasti.”

Heijastavat pinnat, kuten Muziekgebouw aan ‘t IJ -konserttitalon ikkunat, tekevät otoksista aidomman oloisia. Ne lisäävät kuviin värejä ja liikettä ja voivat siten tehdä tavanomaisestakin otoksesta erikoisen. Muista myös, että heijastavia pintoja kuvattaessa tyyni sää ja aamuauringon ensimmäiset säteet ovat kultaa.

Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD

Seuraavaksi tutustumme kaupungin keskustan jalokiveksikin kuvailtuun kohteeseen. Hortus Botanicus on yksi maailman vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Se kätkee sisälleen hämmästyttävän suurten kasvien kokoelman, joka sulautuu upeasti 1600-luvulla rakennetun puutarhan arkkitehtuuriin.

Andres ja Joyce vierailevat puutarhassa usein. He sanovat: ”Tämä kohde on erityinen, sillä se on yksi maailman vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Se on vihreä keidas, johon voi paeta Amsterdamin kiireistä elämää.”

Kohteen kuvausvinkkimme soveltuu myös muuhun kasvien ja kukkien kuvaamiseen: makroasetus auttaa tallentamaan lehtien pienimmätkin tekstuurit ja suonet. Kokeile myös sellaista kuvakulmaa, jossa valo heijastuu kasvin pinnasta. Tällöin saat kuvattua esimerkiksi vesipisarat terälehtien pinnoilla.

Bijlmer, Heesterveld, 1102 Amsterdam Zuidoost

Kasvitieteellisen puutarhan vehreydestä matkaamme Bijlmeriin, monivärisistä rakennuksistaan tunnettuun amsterdamilaislähiöön. Vuonna 2010 Bijlmer kävi läpi muodonmuutoksen nuhjuisesta lähiöstä luovaksi asuin- ja työskentely-ympäristöksi. Muodonmuutoksen sysäsivät liikkeelle taiteilijat, ja nykyisin alueen moniväriset rakennukset inspiroivat paikallista yhteisöä päivittäin.


”Tämä kohde saa meidät aina hyvälle tuulelle. Alue on kulttuurien sulatusuuni, jossa yhdistyvät taide, muoti, ruoka ja musiikki. Jokaisen kulman takaa löytyy uutta kuvattavaa, mikä saa luovuuden valloilleen”, Andres sanoo hymyillen.

Rakennusten geometriset kuviot näyttävät valokuvissa upeilta. Luo kontrastia voimakkaiden muotojen ja värien välille. Sommittele kuviin myös luonnollisia katseen kiinnekohtia, kuten puu tai pilviä, jotta katsoja voi paremmin nauttia koko näkymästä.

Löydät kaikki Andresin ja Joycen esittelemät kohteet alla olevan PDF-oppaan kartasta. Muista pitää silmät avoinna myös siirtyessäsi kohteesta toiseen, sillä Amsterdam, kuten kaikki kaupungit, tarjoaa paljon yllättäviä kuvausmahdollisuuksia.