Bokeh poppy field

Vinkkejä taustan pehmennykseen ja parhaat bokeh-objektiivit

Taustan sumennus eli ns. bokeh on hyvä keino saada järjestelmäkameralla otetut kuvat erottumaan muilla laitteilla otetuista. Peruskameroilla ja älypuhelimilla ei saa aikaan samanlaista kaunista sumennustehostetta. Epäterävien alueiden ominaisuuksista käytetään nimitystä bokeh, ja parhaiten ilmiö tulee esiin kuvan sumentuneina alueina.

Mitä kapeampi terävyysalue on tai mitä suurempi kuvan epäterävä alue on, sitä enemmän bokeh-ilmiötä kuvassa näkyy. Mikäli boke-ilmiötä halutaan tuoda kuvassa enemmän esiin, on sumennusta lisättävä, Vinkit terävyysalueen kaventamiseen ja sumennuksen lisäämiseen:

1. Käytä valovoimaista objektiivia – tällaisia ovat esimerkiksi EF 85mm f/1.8 USM ja EF 50mm f/1.8 STM.

2. Käytä suurta aukon arvoa – kun valitset kamerassasi aukon esivalintatilan (Av) tai manuaalisen kuvaustilan (M) ja suuren aukon arvon (eli pienen f-luvun), terävyysalue on kapeampi ja tarkennetun kohteen ympärillä näkyy enemmän sumeaa aluetta.

3. Kasvata etäisyyttä taustaan, niin tausta sumenee entistä enemmän.

4. Kuvaa lähempää – mitä lähemmäs kuvauskohdetta siirryt, sitä enemmän tausta sumenee.

5. Käytä pidempää polttoväliä, niin kuvissa näkyy enemmän epäterävää aluetta. Jos käytät zoom-objektiivia, zoomaa siten, että polttoväli on mahdollisimman pitkä. Objektiivit, joiden polttoväli on 200 mm tai enemmän, tuottavat suuremman sumean alueen.

6. Valitse kuvauskohde siten, että kuvan epäterävillä alueilla näkyy kirkkaita kohtia. Esimerkiksi koristevalot tai puiden lehtien välistä suodattuva valo saavat aikaan kauniita sumeita valotehosteita.

7. Muista myös kuvan etuala – sumennusta voi käyttää myös kuvan etualalla. Kokeile sijoittaa kohde hieman kauemmas ja ota kuvaan mukaan etualalla näkyviä yksityiskohtia, jotka ovat lähempänä kameraa.

8. Voit myös leikata pahvista erilaisia muotoja, joilla voit saada aikaan mielenkiintoisia tehosteita. Katso aihetta käsittelevä video täällä:

Käyttämästäsi objektiivista riippuen voit parantaa sumennuksen laatua sumennuksen määrän lisäämisen sijaan. Erityisesti tämä näkyy valotäplissä, jotka objektiivin himmentimen lamellien muodostama aukko luo. Yleisesti ottaen objektiivit, joissa on enemmän lamelleja, muodostavat pyöreämmän aukon ja siten myös miellyttävämmän sumennuksen.

Tässä Tom Lan talvisessa muotokuvassa sumennus näkyy selkeästi puiden valoissa, jotka toimivat tehosteena taustalla. Suuremmalla aukon arvolla tehosteesta olisi saanut ehkä vieläkin vaikuttavamman.

Dan Mihai Balanescun unikkopellosta ottamassa kuvassa näkyy kaunis sumennus. Upean tunnemallinen kuva muodostuu kapean terävyysalueen, epäterävän etualan, pitkän polttovälin ja kultaisen hetken taustalle luomien valotehosteiden yhteisvaikutuksesta.

Silvan Meienberger on ottanut tämän upean kuvan merisiilistä. Kuva on otettu alhaalta siten, että tausta on kaukana kuvauskohteesta, jolloin tausta näkyy kauniisti sumeana. Sumennustehoste näkyy hyvin myös vedenpinnasta heijastuvan auringonvalon muodostamissa kirkkaissa kohdissa. Käytetyn objektiivin aukon muoto on tehnyt sumeina näkyvistä kirkkaista kohdista kuusikulmion muotoisia.

Tässä Marco Müllerin kuvassa on hyödynnetty upealla tavalla luonnonvaloa ja sen vaikutusta sumennukseen. Kuvauskohde on sijoitettu kukkien taakse, ja kohteen takana kaukaisuudessa näkyy puita, jolloin sumennettuja alueita on sekä kuvan etu- että taka-alalla. Auringonvalo tulee suoraan kohti kameraa ja suodattuu puiden lehtien välistä muodostaen kauniin sumennustehosteen.

Myös tämä vaikuttava kuva on hyvä esimerkki sumennuksen käytöstä. Kuvaaja OIeg Kašajev on kuvannut kohteen makro-objektiivin avulla todella läheltä, jolloin sumennettu alue kuvassa on todella suuri. Alhaalta paistava aurinko tuo kuvaan kultaisen hetken kauniin lämpimän ja pehmeän hehkun.

Iskikö inspiraatio? Ota talvikuva, jossa käytät bokehia, ja lähetä se Canonin galleriaan>