side of helicopter

Kameran takana: Richard Walch, Canon-lähettiläs

Saksalainen valokuvaaja ja Canon-lähettiläs Richard Walch aloitti uransa yli 25 vuotta sitten kuvaamalla lumilautailua ja hiihtoa. Nyt hän keskittyy ottamaan vaikuttavia toimintakuvia talvi- ja vesiurheilusta. Richard Walch on aina liikkeellä ja kiinnostunut tekniikan tarjoamista mahdollisuuksista ja niiden hyödyntämisestä valo- ja videokuvauksessa.

Äskettäin Richard kävi Etelä-Argentiinassa ottamassa kuvia uusimpaan Come and See -tarinaan Vetohiihto. Pyysimme häntä kertomaan, millaisia haasteita valokuvaaja kohtaa, kun kuvauspaikkana on helikopteri tai kun vauhdikas toiminta pitäisi saada ikuistettua.

Richard Walch valmistautuu kuvaamaan

Miten innostuit valokuvauksesta?

”16-vuotiaana pidin kahdesta asiasta: valokuvauksesta ja lumilautailusta. En ollut niin hyvä lumilautailija, että olisin voinut ryhtyä ammattilaiseksi ja saada sponsorisopimuksia. Niinpä päätin sen sijaan ottaa kamerani mukaan vuorille ja alkaa kuvata lumilautailua, joka oli uusi ja trendikäs urheilulaji. Noin kymmenen vuoden ajan elin urheilulle ja olin osa kansainvälistä lumilautailuperhettä. Etsin parasta lunta ympäri maailmaa. Kuuntelin sydämeni ääntä, joten ammatinvalinta tapahtui luontevasti."

Patagonian vuoret Richard Walchin kuvaamina

Mikä on parasta ulkotyössä?

”Ulkona kaikki on upeaa. Pidän raikkaasta ja kylmästä ilmasta, vaeltamisesta ja siitä hetkestä, kun pääsee vihdoinkin huipulle. Se on todellista, ja sitä myös valokuvaan mieluiten. Kuvaamisen kannalta valo on parhaimmillaan yleensä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Saattaakin olla, että joudun viettämään vuorella koko yön.

Lumilautailua ja purjehdusta kuvatessani tutustuin ihmisiin, joilla on sama intohimo kuin minulla. Heräämme viideltä aamulla tavoitteena päästä kotiin ehjin nahoin ja huippukuvien kera."

Patagonialainen joki Richard Walchin kuvaamana

Mitä haasteita vauhdikkaan toiminnan kuvaaminen asettaa?

”Luonto ja urheilijat eivät odota, että saat napattua kuvan. Välineiden on siis oltava hyvässä järjestyksessä ja aina valmiina. Urheilijoiden kuvaamisessa tarvitaan yhteistyötä. Keskustelen urheilijoiden kanssa ja kerron heille, millaista kuvaa tavoittelen. He puolestaan kertovat, mitä he voivat tehdä asian hyväksi. Kun on oppinut kuvaamaan lumilautailijoita tai hiihtäjiä, osaa kuvata muutakin nopeaa toimintaa."

Argentiinassa kuvasit helikopterista. Kuinka vaikeaa se oli?

”Halusin tutustua maastoon ennen vetohiihtokuvauksia. Valokuvaajan kannalta helikopterikyyti on paras tapa hahmottaa maastoa ja ottaa upeita kuvia. Parhaita kuvia varten helikopterin ovi on kuitenkin irrotettava kokonaan. Turvallisuussyistä kuvaajan on tällöin käytettävä kiipeilyvaljaita. Totta kai se on pelottavaa, mutta valmistaudun kunnolla ennen lähtöä ja sitten keskityn vain kuvaamiseen. En ehdi miettiä, mitä olen tekemässä ja missä olen – ja siinä vaiheessa on turha enää miettiäkään. Päätös on tehty, joten on parasta vain antaa mennä ja luottaa lentäjään. Jos se ei tunnu hyvältä, on parempi pitää jalat maassa."

Richard Walch kuvaamassa helikopterista

Patagonian vuoret Richard Walchin kuvaamina

Oliko se vaarallisinta, mitä olet urallasi tehnyt?

”(Nauraa) Ei!

Itse asiassa vetohiihdon kuvaaminen oli yksi vaarallisimmista teoistani. Makasin moottorikelkan päällä 45 km/h:n nopeudessa. Olin alle kahden metrin päässä hevosesta sen vatsan kohdalla. Ehdin miettiä, mitä tapahtuisi, jos hevonen törmäisi moottorikelkkaan tai toisinpäin. Sitten pakotin itseni rentoutumaan ja keskittymään, jotta saisin sen upean hetken ikuistettua. Vaikka tilanne oli vaarallinen, en ole koskaan aiemmin kokenut niin voimakasta ja positiivista eläimen energiaa. Jälkeenpäin oloni oli mahtava – minä tein sen!"

Richard Walch kuvaamassa vetohiihtoa moottorikelkasta

Miten Canon-tuotteiden liitäntämahdollisuudet helpottavat työtäsi?

”Valokuvaajan on koko ajan esiteltävä muille työnsä tuloksia. Jotkut jakavat kuviaan puhelimen avulla, mutta minulle se on liian rajallinen keino. Työssäni on voitava jakaa parhaat kuvat välittömästi kuvaamisen jälkeen. Minulla on PowerShot G7 X. Kamera on todella kätevä, kun haluan jakaa kuviani matkoilta. Sen avulla voin muodostaa yhteyden älypuhelimeni Canon-sovellukseen yhdellä napautuksella. Kuvan käsittely ja jakaminen vaatii vain muutaman napsautuksen."

Richard Walch ja EOS M3 Patagoniassa

Mitä aiot seuraavaksi tehdä?

”No, kunhan saadaan uutta lunta, pääsen taas tekemään kaikkea kivaa! Ehkä suuntaan huhtikuussa uudelle helikopterimatkalle Alaskaan."

Tutustu Richard Walchin töihin tarkemmin täällä.