hero header

Kameran takana: Helen Bartlett

Intohimosta ammatiksi

Perhekuvaaja, Helen Bartlett

sivustolta helenbartlett.co.uk

Helen Bartlett aloitti lasten kuvaamisen jo teini-ikäisenä Etelä-Lontoossa, jossa hänen äitinsä toimi lastenhoitajana. Ammattilaiseksi hän siirtyi vuonna 2003. Nykyään Helen on Ison-Britannian taitavimpia ja tunnustetuimpia perhekuvaajia. Hän käyttää ympäristön valoa mustavalkoisissa kuvissaan, joissa näkyy perhe-elämän tunteiden koko kirjo. Pyysimme häntä kertomaan, millaisia haasteita valokuvaaja kohtaa pyrkiessään tekemään intohimostaan täysipäiväisen ammatin.

Milloin kiinnostuit valokuvauksesta ensimmäistä kertaa?

Kun olin lapsi, isäni oli innokas valokuvaaja, ja meillä oli kotona pimiö. Veljilläni ja minulla oli kaikilla käsisäätöiset kamerat, joten otimme paljon kuvia mustavalkofilmille. Saimme itse kehittää kuvamme ja tehdä niistä vedokset. Siihen aikaan äitini toimi perhepäivähoitajana. Teini-ikäisenä aloin hankkia taskurahaa kuvaamalla äitini hoitolapsia ja myymällä kuvat lasten vanhemmille. Olin aina halunnut valokuvaajaksi, joten jatkoin kuvaamista, kun menin yliopistoon. Pidin ajatusta kuitenkin vain haaveena ja uskoin päätyväni jollekin muulle alalle.

Helen Bartlett: Lapset kokkaavat

Kuinka valokuvaamisesta tuli ammattisi?

Kokeilin muutamaa työtä, mutta halusin edelleen valokuvaajaksi. Vanhin veljeni lainasi minulle rahaa, jotta pystyin perustamaan lapsikuvausyrityksen, ja kaikki tuntui vain tapahtuvan juuri niin kuin pitikin. Digitaalikuvaamisesta oli tulossa aiempaa edullisempaa, joten hankin Canon EOS 10D -kameran ja ostin tietokoneen. Asuin vanhempieni luona siihen asti, että taloudellinen tilanteeni vakiintui.

Helen Bartlett: Tyttö keinussa

Millaisia haasteita kohtasit?

Alkuhankaluudet ovat pysyneet samoina näihin päiviin asti. Suurin haaste on asiakkaiden hankkiminen. Vaikka kuvaaja ottaisi parempia kuvia kuin kukaan muu, hänen on vaikeaa löytää asiakkaita, jos kukaan ei ole kuullut hänestä. Vaatii myös aikaa ja vaivannäköä oppia työskentelemään lasten kanssa. Muistan, kuinka kuvasin sateisena päivänä neljää pikkupoikaa kellarihuoneistossa ja mietin, että tämä työ olisi kiinnostava ja hauska haaste. Mitä pidempään työskentelee lasten parissa, sitä enemmän keksii keinoja saada heistä parhaat puolet esiin ja pitää kaikki hyvällä tuulella.

Mitä vinkkejä antaisit ammattimaisiksi valokuvaajiksi haluaville?

Kannattaa muistaa, että valokuvaamisella ei useinkaan rikastu. Se vaatii paljon työtä, joten ennen päivätyön lopettamista kannattaa ottaa huomioon, että asiat eivät tapahdu hetkessä.

Sanoisin, että koskaan ei voi oppia liikaa. Internetistä löytyy valtavasti käytännön ohjeita ja apua eri tekniikoiden opetteluun. Harjoittelu on kuitenkin tärkeintä. Ei ole parempaa tapaa kehittyä kuin valokuvaaminen. Kannattaa kuvata ystäviä ja perheenjäseniä, ennen kuin ottaa vastaan toimeksiantoja. Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän kikkoja oppii ja sitä vahvemmaksi oma tyyli kehittyy.

Helen Bartlett: Tyttö karusellissa

Millaista laitteistoa käytät tällä hetkellä?

Minulla on yleensä kaksi Canon EOS-1DX -kameraa, koska ne ovat kestäviä ja sopivat joka tilanteeseen. Lapset liikkuvat todella nopeasti, joten heidän kuvaamisessaan on haastetta. Kun leikki pääsee kunnolla vauhtiin, kuvaajakin saattaa saada päälleen vaikka mitä: hiekkaa, vettä, pehmoleluja...

Käytän usein kiinteäpolttovälistä objektiivia. Ulkokuvauksissa käytän yleensä Canon EF 35mm f/1.4L II USM- ja Canon EF 85mm f/1.2L -objektiiveja. Sisätiloihin valitsen usein Canon EF 35mm f/1.4L II USM- ja Canon EF 50mm f/1.2L USMM -objektiivit. Kun kuvaan alle vuoden ikäisiä vauvoja, otan mukaan myös makro-objektiivin.

Jos asiakkaani kysyvät neuvoani lasten kuvaamiseen, kehotan heitä yleensä hankkimaan jonkin edullisen kiinteäpolttovälisen Canon-objektiivin. Sellainen on esimerkiksi EF 50mm f/1.8 STM. Ne ovat erinomaisia. Niiden avulla oppii valitsemaan sopivan aukon koon ja valotusajan. Ne päästävät kameraan enemmän valoa, joten ne soveltuvat erinomaisesti lasten kuvaamiseen sisätiloissa.

Mitkä ovat olleet urasi tähänastiset huippukohdat?

Töitäni on julkaistu arvostetussa Photo World -lehdessä Kiinassa, ja äskettäin kävin puhumassa Lontoon Apple Storessa. Olen kuitenkin kaikkein ylpein siitä, että asiakkaat pyytävät minua kuvaamaan perheen uudelleen lasten kasvettua isommiksi.

Helen Bartlett: Tyttö tekee voltin sohvalle

Katso Helenin vinkit kauniin perhekuvan ottamiseen tai tutustu hänen töihinsä tarkemmin osoitteessa helenbartlett.co.uk

Kaikki kuvat © Helen Bartlett