Luita murskaava Calcio Storico (historiallinen jalkapallo) tunnetaan myös nimellä Calcio Fiorentino, ja sitä pelataan ainoastaan Firenzessä kesäkuussa. Turnaukseen osallistuu neljä joukkuetta, jotka edustavat Firenzen neljää kaupunginosaa.

Peli sai alkunsa 1400-luvulla, jolloin aristokraatit ja ajoittain jopa paavi pelasivat sitä. Sen väkivaltaisuus on perua väkivaltaisilta ajoilta. Sukuriidat saivat usein verisen lopun keskiajan Firenzessä, joka oli myös pahamaineisten Medicien koti.

Nykypäivän kisa (kaksi semifinaalia ja finaali) järjestetään 1300-luvulta peräisin olevan Santa Crocen kirkon hiekkapäällysteisellä piazzalla (aukiolla).

Säännöt ovat yksinkertaiset. Tykinlaukauksen jälkeen kahdella 27 miehen joukkueella on 50 minuuttia aikaa tehdä maali (caccia) toimittamalla pallo kentän päässä olevan 1,2 metriä korkean aidan yli. Aita on kentän kummassakin päässä. Jos maaliin ei osu, vastustaja saa puoli maalia.

Palloa saa syöttää käsillä ja jaloilla, ja pelaajat voivat pysäyttää vastustajat painityylisillä liikkeillä – tai itseasiassa melkein millä tavalla tahansa. Verta vuotaa ja tunteet kuumenevat, mutta vastustajan kunnioitus säilyy kaikesta huolimatta.

Voittava joukkue ei nosta muhkeaa hopeapokaalia, vaan joukkueelle annetaan palkintolehmä.

Calcio Storico on vain yksi esimerkki maailman tarjoamista uskaliaista, epätavallisista ja jännittävistä tilaisuuksista, joita löytyy tutkimalla pintaa syvemmältä ja poikkeamalla rutiineista. Canonin avulla voit löytää ja ikuistaa ne valokuviksi tai videoiksi. Come and see.