Testissä Canon PowerShot G5 X

Kun tiedetään, millä vauhdilla kameratekniikka on kehittynyt digiaikana, oli ilo järjestelmäkamerakuvaajana päästä testaamaan nykypokkaria, varsinkin kun omista pokkarikokemuksista on jo kymmenen vuotta.

Ensikosketus

Kamera on jämäkän tuntuinen ja istuu hyvin käteen. Canon-käyttäjänä valikkojen logiikka on tuttua ja asetukset saa tehtyä ilman käyttöohjeen apuja. Sitä ei tarvittu myöskään perustoimintojen kanssa, niidenkin logiikka on tuttua Canonia. Manuaalia tarvittiin, kun kokeilin edistyksellisempiä sekä järjestelmäkameroista poikkeavia ominaisuuksia. Monen ominaisuuden oppiminen kokeilun kautta olisi vienyt aikaa ja nopeissa tilannekuvissa täytyy tuntea välineensä, oli se sitten kompakti- tai järjestelmäkamera.

Kuvaamassa

Tähtitieteen harrastajana halusin tietenkin testata, miten näiden kohteiden kuvaaminen Canon PowerShot G5 X -kameralla onnistuu. Testiajankohtaan sattui yksi mainio, selkeä ilta ja silloin testasin kameralla tähtitaivaan ja revontulten kuvaamista. Tähtikuvissa kameran valovoimainen ja laadukas optiikka tuotti mainioita tähtikuvia, sama päti myös revontulikuviin. Aktiivisten revontulten kuvaaminen tarpeeksi isolla ISO-arvolla ja valovoimaisella objektiivilla mahdollistivat sopivan lyhyen valotusajan niin, että revontulista näkyy myös rakenne eikä pelkkää vihreää, diffuusia mössöä.


Auringonlasku


Tähtitaivas


Makrokuvaus on myös yksi valokuvausharrastukseni lajeista. Tähänkin Canon PowerShot G5 X tarjosi oikein hyvät mahdollisuudet, toki on muistettava samat lainalaisuudet kuin järjestelmäkameralla kuvattaessa: Jalustaa tarvitaan yllättävänkin valoisissa olosuhteissa, jos syväterävyyttä halutaan kasvattaa aukkoa reippaasti pienentämällä.


Makrokuvaus


Kokeilin kameraa myös lentopallopelissä. Sali ei ollut valaistuksen osalta kovin hyvä, mutta siitäkin selvittiin tarpeeksi isolla ISO-arvolla ja pienellä aukolla, kuvat olivat julkaisukelpoisia urheiluseuran nettisivuilla. Myös videokuvaus onnistui noissa valaistusolosuhteissa.


Koripallo

Kokemukset

Canon PowerShot G5 X yllätti positiivisesti. Halusin laittaa sen kompaktikameroille haasteellisiin kuvaustilanteisiin ja se klaarasi ne hienosti, pimeäkuvat jopa tosi hienosti. Hyvä valovoimainen objektiivi ja manuaalimahdollisuudet täyttävät kyllä vaativammankin kuvaajan tarpeet. Itse kuvittelisin tämän toimivan itselläni jopa kakkoskamerana tai vähintäänkin matkakamerana kun järjestelmäkamera ei ole vaihtoehtona mahdollinen. Akun kestolta toivoisin enemmän, vara-akku on aivan välttämätön lisähankinta heti alkuun. Aivan pienenä kameraa ei voi myöskään pitää, joten sitä ei sujauteta helposti taskuun. Jos haluaa kameraltaan kuvaustilanteisiin muutakin kuin automatiikkaa tai järjestelmäkameran rinnalle kakkoskameran, on Canon PowerShot G5 X hyvä vaihtoehto.

Markku Ruonala

@Immor07