Kuvanlaatu – EOS-1D X Mark II

Laatu, yksityiskohdat ja valotusvara

Tarkkuus, herkkyys ja valotusvara – nyt kaikki yhdessä.

hero.jpg
sensor

20,2 megapikselin täysikokoinen CMOS-kenno

Canonin kehittämän ja valmistaman 20,2 megapikselin täysikokoisen CMOS-kennon ansiosta kuvissa voi hyödyntää laajaa valotusvaraa ja kuvissa on vähemmän kohinaa sekä suurella että pienellä ISO-herkkyydellä kuvattaessa. Huippulaadukkaan kuvakennon aukottomat mikrolinssit takaavat erinomaisen kuvanlaadun kaikissa kuvaustilanteissa. Aukottomien linssien ansiosta pikselit hyödyntävät valon täysimääräisesti, sillä kuvakennoon kohdistuva valo valuu alla oleviin pikseleihin. Tämä parantaa valonkeruukapasiteettia ja signaalikohinasuhdetta.

EOS-1D X Mark II -kamerassa tallentavien pikselien määrää on lisätty EOS-1D X -malliin verrattuna. 20,2 megapikselin kuvakenno tarjoaa enemmän rajausmahdollisuuksia mutta säilyttää silti kaikki yksityiskohdat. Lisäksi suuremman valotusvaran ansiosta kuvia voi yli- ja/tai alivalottaa yksityiskohtaisuuden juurikaan kärsimättä.

high_iso.jpg

ISO 51200

Suuri ISO-herkkyys

Nopeus on ammattilaiskuvauksessa olennaisen tärkeää, ja suuremmasta ISO-herkkyydestä on hyötyä erityisesti silloin, kun kuvataan hämärässä tai lähes pimeässä. EOS-1D X MARK II -kameran aito ISO-herkkyys on peräti 51200, ja sitä voidaan laajentaa jopa ISO 409600:aan asti, kun kuvataan pimeässä. Eikä joustavuus siihen lopu. Auto ISO -tilassa jopa 1/8 000 sekunnin valotusaika on mahdollinen, samoin valotuksen korjaus manuaalisessa tilassa.

eos-1d-x

Objektiivin vääristymien korjaus kamerassa

Alkuperäisessä EOS-1D X -kamerassa oli reunojen valaistuksen ja väriaberraation korjaustoiminnot, ja joiden lisäksi EOS 7D Mark II -kameraan lisättiin vääristymien korjaustoiminto. EOS-1D X Mark II vie kameran sisäisen kuvankäsittelyn vielä askeleen pidemmälle. Edellä mainittujen toimintojen lisäksi kamerassa on diffraktion korjaustoiminto, jota käytetään kuvattaessa JPEG-kuvia. Sen ansiosta kuvattaessa voi käyttää pienempiä aukon arvoja ilman, että kuvanlaatu heikkenee diffraktion takia.

Aiemmin kuvaajan oli rekisteröitävä objektiivin korjaustiedot käyttämällä EOS Utility1 -ohjelmistoa. EOS-1D X Mark II -kameraan on kuitenkin tallennettu jo valmiiksi reunojen valaistuksen, väriaberraation ja vääristymien korjaustiedot2, eikä objektiivin vääristymiä siten tarvitse korjata JPEG-kuvissa tietokoneella. Toiminnon kanssa voi käyttää myös uusien objektiivien sisältämiä vääristymien korjaustietoja. Näin tietoja ei tarvitse rekisteröidä erikseen EOS Utility -ohjelmistolla.

1 Diffraktion korjaustoimintoa varten ei tarvita objektiivin korjaustietoja.

2 Tietyissä objektiiveissa ei ole objektiivin vääristymien korjaustietoja.

Sisäänrakennettu Digital Lens Optimizer -toiminto

eos-1d-x

EOS-1D X -kamerassa oleva Canonin Digital Photo Professional -ohjelmisto sisälsi ratkaisuja, joilla voi korjata objektiivin ja kuvan vääristymiä. EOS-1D X Mark II -kamerassa nämä korjausominaisuudet ovat valmiina Digital Lens Optimizer -toiminnossa.

Digital Lens Optimizer jäljittelee linssin toimintaa matemaattisilla funktioilla, jotka toistavat valon matkan optista polkua pitkin vaihe vaiheelta. Näiden tietojen avulla Digital Lens Optimizer korjaa useita yleisiä optisia vääristymiä ja kameran alipäästösuodattimen aiheuttamaa epätarkkuutta. Toiminto käyttää jokaiseen otokseen käänteistoimintoa, joka tuo kuvan lähemmäs kuvattavan kohteen luonnollista ulkoasua. Näin saadaan tarkkoja ja laadukkaita kuvia. Kun vääristymistä ja diffraktioista ei tarvitse huolehtia, kuvaaja voi käyttää joustavasti pientä tai suurta aukkoa.

Objektiivin aiheuttamia vääristymiä voi korjata JPEG-tiedostoissa kuvaushetkellä. Digital Lens Optimizer -toimintoa käytetään silloin, kun RAW-kuvaa käsitellään kamerassa.

Yksityiskohdat-kuva-asetus

menu

menu

Alun perin EOS 5DS- ja EOS 5DS R -malleihin kehitetty Yksityiskohdat-kuva-asetus on mukana myös EOS-1D X Mark II -kamerassa. Sillä voi maksimoida kameran 20,2 megapikselin kuvakennon tallentamien yksityiskohtien määrän. Asetus korostaa värisävyjen siirtymiä ja hienoja yksityiskohtia. Yksityiskohdat-kuva-asetusta kannattaa käyttää kuvissa, joita käytetään suoraan kamerasta ilman jälkikäsittelyä.

Yksityiskohdat-kuva-asetuksessa on kolme säädettävää parametria, joilla voi tehokkaasti säätää JPEG-tiedostojen tarkkuutta suoraan kamerassa. Parametrit vastaavat Adobe Photoshopin ja Canonin DPP-ohjelmiston Unsharp Mask -suodattimen parametreja.

Strength (Voimakkuus) -liukusäädin säätää kuvan reunojen tarkkuutta. Fineness (Hienous) -liukusäädin määrittää terävöitettävien yksityiskohtien koon. Jos haluat terävöittää pienempiä yksityiskohtia, siirrä liukusäädintä vasemmalle. Threshold (Raja-arvo) -liukusäädin määrittää, miten paljon kontrastia kuvan osassa täytyy olla, ennen kuin se käsitellään reunana ja sitä terävöitetään. Pienillä asetuksilla voidaan terävöittää himmeitäkin reunoja.

Automaattinen valkotasapaino (AWB): tunnelma ensisijainen / valkoinen ensisijainen

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

EOS-1D X Mark II -kamerassa voi valita automaattiset valkotasapainoasetukset (AWB), jotka käsittelevät keinovaloa eri tavoin. Tunnelma ensisijainen -asetus pyrkii säilyttämään osan keinovalon lämpimistä värisävyistä tunnelman luomiseksi kuten muiden EOS-kameroiden perinteinen AWB-asetus. Valkoinen ensisijainen -asetus puolestaan poistaa suurimman osan hehkuvalon lämmöstä ja pyrkii tuottamaan värineutraalit kuvat, jos mahdollista.