Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus

Dual Pixel CMOS AF on kennopohjainen, vaiheentunnistukseen perustuva automaattitarkennustekniikka. Se on suunniteltu sulavaan ja tehokkaaseen tarkennuksen seurantaan videokuvauksessa ja nopeaan automaattitarkennukseen stillkuvauksessa näytöllä kuvattaessa.

Ainutlaatuinen Canonin kehittämä tekniikka sopii erinomaisesti ammattitasoisten tehosteiden luomiseen, joissa tarkennuspistettä siirretään. Lisäksi käyttäjää kohti liikkuva kohde voidaan pitää terävänä samalla kun tausta säilyy sumeana, mikä on EOS-videoiden olennainen piirre.

Uraauurtavan tekniikan ansiosta kohteen kuvaaminen ja terävyyden säilyttäminen myös liikkeessä ei ole ollut koskaan yhtä helppoa.

Miksi Dual Pixel CMOS AF kehitettiin?

Kun kohde voidaan tuoda esiin rajoitetulla terävyysalueella, tarkennusta on voitava hallita pääkohteen liikkuessa tai tarkennuspisteen muuttuessa. Dual Pixel CMOS AF kehitettiin, jotta tarkennuksen hallinta olisi helpompaa ja sulavampaa videokuvauksen aikana. Lisäksi haluttiin kumota vallitseva käsitys siitä, että järjestelmäkameroiden videokuvaustilaa pystyisivät käyttämään vain ammattilaiset. Lisäksi Dual Pixel CMOS AF -tarkennuksen kehittämisen tavoitteena oli parantaa näytöllä kuvauksen käytettävyyttä ja päästä lähemmäksi etsimen käytöllä saatavaa suorituskykyä.

Näin se toimii

Kaikki CMOS-kuvakennon pinnalla olevat teholliset pikselit muodostuvat kahdesta erillisestä fotodiodista, jotka luetaan erikseen vaiheentunnistukseen perustuvassa automaattitarkennuksessa ja yhdessä kuvausta varten. Dual Pixel CMOS AF -tarkennus voidaan tehdä alueella, joka kattaa yli 80 prosenttia kameran näytössä näkyvän kuvan korkeudesta ja leveydestä. Lisäksi se on erittäin tarkka kuvan laadusta tinkimättä.

Poiketen muista kennopohjaisista automaattitarkennustavoista, joissa tiettyjä pikseleitä käytetään joko automaattitarkennukseen tai kuvatoimintoihin, Dual Pixel CMOS AF -tarkennusta käyttävän kennon pikseleitä voidaan käyttää kuvapikseleinä tai vaiheentunnistukseen perustuvan automaattitarkennuksen pikseleinä. Näin automaattitarkennukseen käytettävien pikseleiden ympärillä ei tarvita ylimääräistä kuvaprosessointia. Tämä takaa nopean tarkennuksen ja parhaan mahdollisen kuvanlaadun still- ja videokuvauksessa.

Kuvatason vaiheentunnistusta varten vasemmat ja oikeat fotodiodit luetaan erikseen ja saatavia parallaksikuvia käytetään vaihe-eron laskemiseen.

Vaihe-eron automaattitarkennustekniikkaa käyttämällä voidaan laskea objektiivin tarkennuspiste.


Sitä vastoin yleisemmin käytetyssä kontrastiin perustuvassa automaattitarkennuksessa tarkennuspistettä etsitään liikuttamalla objektiivia edestakaisin, jolloin automaattitarkennus on hitaampaa ja epätasaista.

Kun kasvojentunnistus ja kohteen seuranta on käytössä, videokuvauksen jatkuva tarkennus seuraa valittua kohdetta sen liikkuessa tai kun kuva sommitellaan uudelleen. Tarkennusalueita voidaan myös vaihtaa napauttamalla kosketusnäyttöä tallennuksen aikana.

Dual Pixel CMOS AF on aluksi yhteensopiva 103 EF-objektiivin kanssa mukaan lukien EF- ja EF-S-objektiivit sekä kiinteäpolttoväliset sekä laajakulma- ja teleobjektiivit. Järjestelmä on merkittävä kehitysaskel automaattitarkennuksen suorituskyvyssä huomattavasti nopeamman tarkennuksen ansiosta.


Katso luettelosta, mitkä EF-objektiivit ovat yhteensopivia Dual Pixel CMOS AF –tarkennuksen kanssa