Mikä, mitä ja miksi verkkokamera?

Verkkokamera, web-kamera, turvakamera, valvontakamera...valvovalla silmällä on monta nimeä. Asiantuntijahaastattelussa Canonin verkkokameroiden tuotepäällikkö Heikki Lappalainen paljastaa kaiken, mitä olet aina halunnut tietää turvakameroista ja videovalvonnasta.

1. Mikä on verkkokamera ja mitä nimitystä siitä tulisi virallisesti käyttää? 

Valvontakamera - itse käyttäisin sitä. Kyseessä on siis lähiverkkoon liitettävä kamera, jota käytetään tavallisesti erilaisiin tarkkailu-, valvonta- ja etäkatselusovellutuksiin. 

2. Mihin kuva tallentuu ja kuinka pitkäksi ajaksi? 

Videokuvaa voidaan tallentaa kameraan asennetulle SD-muistikortille tai tallennuspalvelimen/-työaseman kiintolevylle. Kamera voidaan myös määrittää tallentamaan yksittäisiä still-kuvia. Video/kuva tallentuu niin pitkäksi aikaa kuin halutaan 

3. Kenelle Canonin verkkokamerat on tarkoitettu? 

Verkkokameraa tarvitaan lähes kaikkialla, joten luettelosta tulisi hyvin pitkä. Tässä kuitenkin joitain esimerkkejä tavallisimpien käyttöympäristöjen ulkopuolelta: 

o Museoissa ja näyttelyissä kameran analytiikkaa voidaan käyttää tunnistamaan ja hälyttämään, jos joku näyttelyesine katoaa paikaltaan 

o Lentoasemilla ja laivasatamissa kameran ja ohjelmiston avulla suoritettava kasvojen tunnistus ja vertailu tietokantaan, jolloin kannasta löytyvän kuvan perusteella voidaan tunnistaa ei-toivotut henkilöt

o Eläinlääkäriasema, eläinten lepotilat 

o Laskettelukeskukset. Yksi verkkokamera on ollut mm. testissä Kaunispään huipulla Saariselällä vuoden 2014 tammikuusta lähtien. Toinen asennettiin Puijon torniin.

4. Anna jokin hyvä käyttöesimerkki. 

Rekisterikilven tunnistus autohallin ovella, jolloin ovi aukeaa vain autoille, joilla on oikeus ajaa halliin. 

5. Mihin itse asettaisit verkkokameran? 

Vaikka mökin pihaan tai venesatamaan. Haastamme asiakkaamme keksimään lisää uusia käyttömahdollisuuksia.

6. Millaisissa asioissa verkkokameran avulla voidaan säästää? 

Verkkokameran avulla voi esimerkiksi valvoa eri tyyppisiä miehittämättömiä kohteita, kuten sähköasemia tai pieniä lentokenttiä, jolloin ei tarvita vartiointiliikkeen käyntejä. 

7. Millaisia etuja Canonin verkkokameroilla on – kolmella pointilla? 

o Äärimmäisen hyvä kuvanlaatu Canon-objektiiveilla 

o Erittäin hyvä toimivuus heikossa valaistuksessa 

o Sisäänrakennetut analysointitoiminnot 

8. Mistä ja milloin niitä voi hankkia? 

Valituilta turva-alan yrityksiltä alkuvuodesta 2015.

9. Millaisia palveluita kameroihin on saatavilla?

Valitsemamme kumppanit tarjoavat asiakkailleen joko täyden palvelun ratkaisuja, jossa asiakasyrityksen koko valvontaympäristö otetaan haltuun ja hoidetaan myös ylläpito. Toinen vaihtoehto on myydä kamerat, tallennusohjelmisto ja tarvittavat muut komponentit sekä asennus, jonka jälkeen asiakas itse hoitaa varsinaisen valvonnan. 

10. Mikä sai sinut innostumaan tästä bisneksestä? 

Uuden busineksen rakentaminen tuntui erittäin mielenkiintoiselta haasteelta, joten en miettinyt montaa sekuntia, kun minua tähän kysyttiin. Joka päivä oppii uusia asioita.

- Heikki Lappalainen, verkkokamera-asiantuntija -


Lisätietoja valvontakameroista: 

Heikki Lappalainen

Asiantuntija, verkkokameraratkaisut

heikki.lappalainen@canon.fi

Canon Oy 


Valvontakamera-asiantuntija Heikki Lappalainen ja verkkokamerat