no consumer

Kuvaajan kokemuksia

Juho Pekkala voitti Canonin valokuvakilpailussa itselleen IXUS 800 IS kameran. Pyysimme Juhoa kertomaan omin sanoin miltä uusi kamera hänen mielestään vaikuttaa mm. ominaisuuksien, designin ja käytettävyyden suhteen.

Kesälaiturilla


"Canonin IXUS -malliston kuvanvakaimella varustettu uutuus yllätti positiivisesti saapuessaan postissa muutama viikko sitten. Ulkokuoresta kameran tunnistaa heti Canoniksi ja tuttu hopeanpuhuva IXUS-tyyli on säilynyt, vaikkakin design on mennyt edelleen pehmeämpään ja näyttävämpään suuntaan.

Säätöpainikkeet uudessa 800 IS:ssä ovat kutakuinkin entisillä paikoillaan; ehkä erikoisin uudistus on säädinkiekko, joka on nyt upotettu kameran oikeaan reunaan. Kiekko on helposti sormen ulottuvilla, mutta vaatii ehkä pienen totuttelun käyttää jäykähköä rullaa. Kaipaamaan jäin erillistä painiketta, jolla voisi katsoa ottamiansa kuvia, sillä nyt pelkään kiekon kuluvan, kun aina joutuu pyörittelemään sitä kuvien katselemiseksi. Muutoin kaikki säätöpainikkeet ovat moitteettomia ja kameran käyttö täysin vaivatonta ja helppoa. Suuri näyttö kruunaa kokonaisuuden ja kuvien tarkkuutta on helppo arvioida heti kuvan ottamisen jälkeen.

Ixuksen käyttöönotto oli nopeaa ja helppoa. Ei tarvinnut muuta kuin ladata akku, asettaa se paikalleen muistikortin lisäksi; tämän jälkeen muutama asetus, jotka hoituvat mainiosti, kun kamerassa on suomenkieliset, selkeät käyttövalikot, joita oppii nopeasti uusikin kameranomistaja käyttämään. Olen nyt ottanut jo satoja kuvia uudella Ixuksellani ja tyytyväinen olen saanut niihin olla -kuvien laatu on hyvä, ottipa kuvat millä kuvakoolla tahansa. 6 megapikseliä mahdollistavat suurienkin kuvatulosteiden teettämisen ja tämän kokoluokan kamerassa se on jo täysin riittävä määrä. Itse asiassa usein kuvaan mieluummin piemmällä kuvakoolla säästääkseni tilaa. Kamera on yllättävän nopeasti kuvausvalmis virrankytkemisen jälkeen: heti, kun objektiivi on esillä, voi napata kuvan tai halutessaan jatkuvalla kuvauksella myös sarjakuvaus on mahdollista ja siitäkin kamera tuntui suoriutuvan kiitettävällä nopeudella.

Erilaisia kuvausohjelmia ja säätömahdollisuuksia 800 IS:ssä on täysin riittävästi peruskuvaajan ja jopa vaativampienkin kuvaajien tarpeisiin. Ehkä silti kaipaamaan jää edelleen mahdollisuutta säätää valotusaikaa vapaammin. Aukon säätöön tämän kokoluokan kameroissa ei ole tarvetta   optiikankaan puolesta. Videokuvausominaisuudet ovat kiitettävät: laatu on huonoimmillakin asetuksilla täysin välttävä ja muistojen tallentaminen on miellyttävää. Zoom toimii kuvatessakin, mikä ehdottomasti ansaitsee suuren plussan.

Merkittävin lisä, joka tässä uudessa Ixus-mallissa on, lienee kuvanvakain, joka mahdollistaa kuvauksen hämäremmissä olosuhteissa ja tärähdyksien pilaamat kuvat vähenevät; näin lupaavat mainosteksit ja kieltämättä se pitää paikkaansa. Kuvanvakain on erityisen hyödyllinen, sillä kameran koko on pieni ja näin ollen vakaana pitäminen käsin on hankalaa. Suurentamalla ISO-herkkyyttä ja käyttämällä kuvanvakainta olenkin onnistunut saamaan tarpeeksi hyvin onnistuneita kuvia melkoisen hämärissäkin olosuhteissa ilman salamaa. Toki suurin herkkyys, ISO 800 pienessä kamerassa merkitsee väistämättä lisääntynyttä kohinaa, mutta ottaen kokonaisuuden huomioon, saa olla täysin tyytyväinen.

Kamerassa on suoratulostus -toiminto, jolla kuvien tulostaminen kamerasta käy näppärästi. Tarvitsee ainoastaan kytkeä kuvatulostimen kaapeli kameran USB-porttiin ja yhdellä napinpainalluksella on mahdollistaa tulostaa haluamansa kuvan.

Kaiken kaikkiaan Canon Digital IXUS 800 IS on ihanteellisen kokonsa, kuvausominaisuuksiensa sekä modernin ulkoasunsa kanssa toimiva kokonaisuus, joka sopii niin vähän kuvausta harrastaneille jokapäiväiseen käyttöön kuin myös ammattilaisillekin vaikkapa kakkoskameraksi, jota on helppo kuljettaa sellaisilla matkoilla, jonne ei tahdo ottaa isompaa kameraa tai mikäli haluaa kuvata muistoja kuvapäiväkirjaansa. Kuvanvakaimen ansiosta uudella IXUS 800 IS:llä saa entistä enemmän onnistuneita, korkealaatuisia kuvia, ja voipa hyvin olla, että kun kerran tottuu tähän malliin, ei enää kuvanvakaimetonta kameraa halua hankkia. Yksikertaistaen tämä uudenkarhea IXUS on vielä hivenen korkeasta hinnastaan huolimatta suositeltava hankinta, joka jo ulkonäöllään ihastuttaa."

spacer
            image
You Connect | Elokuu 2006
EOS 400D on saapunut
Kuvaajan kokemuksia
Esittelyssä SELPHY ES1
i-SENSYS
CMOS ja teräväpiirto
Canon-väriaineet
EOS-kuvauskurssi
You Connect -verkkolehdet
2005
2006
2007