ARTIKKELI

Rohkeus ja uteliaisuus – valokuvaajan ja yksityisyrittäjän tärkeimmät ominaisuudet

Tanskalainen Stine Heilmann on toiminut ammattivalokuvaajana jo 30 vuotta. Juttelimme hänen kanssaan siitä, mitä menestyksekkään uran rakentaminen edellyttää.

Stine uskoo vahvasti, että kaikki unelmat on mahdollista toteuttaa, kunhan niiden eteen on valmis uurastamaan. Valokuvaajan urasta haaveilevilta on löydyttävä rohkeutta ja uteliaisuutta, nöyryyttä ja vahvaa työmoraalia sekä rajattomasti sinnikkyyttä.

MK Oilsin Maybritt Krewaldin muotokuva.

Valaistuksella on merkitystä. Stine osoittaa, ettei bisnespotretin tarvitse olla tylsä. Kuvassa MK Oilsin Maybritt Krewald.

Kööpenhaminasta New Yorkiin – alan parhaimmiston opissa

Stine aloitti opintonsa Kööpenhaminan valokuva-akatemiassa vuonna 1988. Tätä varten hän oli solminut viisivuotisen oppisopimuksen Torsten Graaen kanssa. Graae oli jo tuolloin yksi Tanskan merkittävimmistä mainosvalokuvaajista.

Pakollisen oppisopimusmallin vuoksi opinnot olivat hyvin käytännönläheisiä: tietoja ja taitoja kertyi nimenomaan tosielämän tilanteista. Toimintamalli on Stine mielestä erittäin hyödyllinen.
– Torsten opetti minulle kaiken, mitä tiedän valokuvaamisesta ja yrityksen pyörittämisestä: talousasioista, markkinoinnista, oman työn myymisestä ja verkostoitumisesta sekä asiakassuhteiden rakentamisesta ja uusien mahdollisuuksien kartoittamisesta.

Myös Stinen korkea työmoraali on opittu Torstenilta. Avustajan on hoidettava hanttihommat mukisematta ja vedettävä pitkää päivää. Mihinkään tehtävään ei voi suhtautua välinpitämättömästi. Stine pitikin huolen siitä, että hän lähti studiolta aina viimeisenä.

Vuonna 1992 Stine ansaitsi valokuva-akatemian lopputyöstään kolme palkintoa ja neljä vuoden parhaan valokuvausopiskelijan nimitystä. Hänen oppipolkunsa ei kuitenkaan päättynyt siihen, vaan hän pakkasi laukkunsa ja lähti inspiraation perässä New Yorkiin.

Hän päätti hankkiutua ihailemiensa valokuvaajien assistentiksi voidakseen oppia suoraan maailman parhaimmistolta. Hän kiersi ovelta ovelle kymmenen huolella kasattua portfoliota mukanaan.
– Jätin portfolioni studioille ja palasin viikon päästä noutamaan sen takaisin ja katsomaan, millaisen vastaanoton työni sai, Stine kertoo.

Stine Heilmannin omakuva.
Stine Heilmann on tanskalainen muoto- ja dokumenttivalokuvaaja. Hän valmistui Kööpenhaminan valokuva-akatemiasta vuonna 1992 ja on toiminut ammatissa jo 30 vuotta. Hän kuuluu Canon Nordic Professionals -ohjelmaamme.

Portfolio: stineheilmann.dk/
Instagram: @stineheilmann

Hänen panostuksensa palkittiin jälleen kerran. New Yorkissa viettämiensä kolmen vuoden aikana Stine ansaitsi mahdollisuuden työskennellä muiden muassa Annie Leibovitzille, Richard Avedonille, Mary Ellen Markille ja ennen kaikkea Irving Pennille.
– Irving Pennillä oli suurin vaikutus minuun sekä kuvaustyylinsä että luonteensa puolesta. Hän oli hyvin kiltti ja vaatimaton mies, Stine muistelee lämpimästi.

Yksi tärkeimmistä asioista, jonka Stine oppi Penniltä, on läsnäolon merkitys. On ratkaisevan tärkeää olla täysin läsnä siinä, mitä tekee sekä olla läsnä ympärillään olevina ihmisille. Lukemattoman arvokkaiden kokemusten rikastuttamana Stine koki vihdoin, että oli aika palata kotiin, asettua aloilleen ja alkaa rakentaa omaa uraansa.

Stine kalliolla Venezuelassa.

Se ottaa mitä ottaa. Stine ei pelkää kastua tai kuraantua valokuvatessaan. Kuva on maailman suurimmalta vesiputoukselta: Venezuelan Angel Fallsilta.

Yrityksen perustaminen ja maineen rakentaminen

Palatessaan Tanskaan vuonna 1997 Stine pystytti oman studion Kööpenhaminan keskustaan. Hän ei kuitenkaan voinut enää luottaa vanhoihin ansioihin ja kontakteihin; oli aika pitää ääntä itsestään.
– Tein suuren numeron paluustani Kööpenhaminaan. Laitoin pystyyn valokuvanäyttelyitä ja tartuin jokaiseen mahdollisuuteen saada julkisuutta, hän selventää. On tärkeää hyödyntää jokainen vastaan tuleva mahdollisuus. Ujoudelle ei ole tilaa.

Pian mainostoimistot alkoivat osoittaa kiinnostusta Stinen työtä kohtaan. 1990-luvulla mainosmaailmassa pyöri merkittävä määrä rahaa, joten työ kannatti sekä taloudellisesti että tuomalla näkyvyyttä.
– Nykyisinkin, mikäli kalenterissani on vapaata, käytän ajan näkyvyyden rakentamiseen sosiaalisessa mediassa sekä suunnittelemalla ja ideoimalla uusia projekteja, Stine kertoo.

Näkyvyyden saaminen on yksi asia, yksilöllisen ja tunnistettavan tyylin luominen toinen. Kun pyörittää omaa yritystä, ei voi miettiä vain taidetta. On suhtauduttava järkevästi myös raha-asioihin.
– Myyntitaitojen merkitystä ei pidä aliarvioida, mikäli mielii menestystä valokuvaajana, Stine korostaa. Sinulla on oltava päättäväisyyttä avata jatkuvasti uusia ovia, verkostoitua ja pitää yllä asiakassuhteita.

Monimuotoisuus ja huipulla pysyminen

Nykyisin 70 prosenttia Stinen työstä on muotokuvausta. Hänen tyylinsä on selkeä ja vähäeleinen jättäen ihmisten luontaiselle karismalle tilaa. Stine on vuosien varrella kuvannut lukemattomia TV-persoonia, yritysjohtajia ja jopa Tanskan kuningasparia.

Muut toimeksiannot koostuvat dokumenttikuvausprojekteista ja kasvitieteellisestä taiteesta. Jälkimmäinen nosti Stinen maailmanmaineeseen ja purjokorkkareista onkin muodostunut ikään kuin hänen tavaramerkkinsä.
– ”Botanic Couture” on minulle taidetta! Toteutan luomuksia ensisijaisesti omaksi ilokseni, vaikka otan toki vastaan myös asiakastoimeksiantoja, hän kertoo.

Stine sai jokin aika sitten tilaisuuden rakentaa kolme jättimäistä kenkää Tivolin puutarhaan. Valtavat purjoista, auringonkukista ja marjoista rakennetut korkokengät seisoivat pääsuihkulähteessä. Osa teoksista onkin pääasiallisesti veistoksia.

Vastapainona muodille Stine työskentelee myös dokumenttikuvaajana hyväntekeväisyyssäätiöiden ja kansalaisjärjestöjen projekteissa. Ennen Covid 19 -pandemiaa hän matkusti ympäri maailmaa useita kertoja vuodessa.
– Enimmäkseen dokumentoin naisten ja tyttöjen elämää kolmannen maailman maissa. Minulle on tärkeää, että kuvat ovat kauniita, sillä haluan niiden herättävän toivoa ja välittävän totuudenmukaisen kuvan arjesta ja kaikesta, mitä siihen sisältyy.

Kirjahylly täynnä valokuvakirjoja.

Stine selailee jatkuvasti valokuvakirjoja etsiessään inspiraatiota. Hänen kirjakokoelmansa on näytteillä hänen studiollaan.

Vinkit uran käynnistämiseen

Stinen mukaan paras keino perehtyä alaan on toimia ammattivalokuvaajan avustajana. Hän kannustaa kuvaajan urasta haaveilevia pyrkimään jonkun idolinsa assistentiksi, seuraamaan tätä ja avustamaan toimeksiannoissa muutaman vuoden ajan.
– Pyri sisäistämään niin paljon tietoa kuin suinkin voit: kuvausten suunnittelusta, budjetoinnista ja työn myymisestä, hän neuvoo. Mitä useamman kuvaajan avustajana toimit, sitä enemmän sinulla on mahdollisuus oppia.

Ensin pitää hankkia kokemusta ja taitoja, sitten mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Valokuvanäyttelyiden järjestäminen ja kilpailuihin osallistuminen ovat hyvä tapa aloittaa. Aloittelijan on myös mahdollista työskennellä näkyvyyttä vastaan.
– Jos sinulla on mielessäsi joku asiakas, jota todella ihailet, voit tarjoutua tekemään tälle ilmaisen kampanjan, Stine ehdottaa.

Nykypäivänä Instagram-portfolio toimii käyntikorttina, mutta myös ammattimainen verkkosivusto on tarpeen asiakkaiden vakuuttamiseksi.
– Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta huolehdi samalla, että sisältösi on tarkkaan harkittua. Kuvien on oltava laadukkaita ja heijastettava sinun omaa tyyliäsi, hän alleviivaa.

Jos yrityksen budjetti on rajallinen, voi kaluston hankkia käytettynä toiselta valokuvaajalta.
– Jos sinulla ei ole varaa ostaa valoja, hanki ainakin heijastin. Se on paljon edullisempi ja ehdottoman välttämätön. Pohjoisen valo on luonnollisin ja kaikkein puhtain valonlähde. Hyödynnä sitä. Tutki sitä. Leikittele sillä. Niin minäkin teen, Stine päättää.

Viimeiset viisauden sanat: Opiskele ja etsi inspiraatiota jatkuvalla syötöllä. Seuraa valokuvaajia ympäri maailman nähdäksesi, mitä he tekevät. Ole ennakkoluuloton ja puhu ihmisille. Koskaan ei tiedä, mitä uutta voit muilta oppia.

Canon Camera

The voice of professional female photographers with Stine Heilmann and Martina Wärenfeldt

Verkkotapahtuma tiistaina, 8. maaliskuuta, klo 19.00

Canon järjesti virtuaalitapahtuman, jossa mukana olivat Canon Nordic Professionals -ohjelmamme kuvaajat Stine Heilmann ja Martina Wärenfeldt.

Webinaarissa kuulet heidän urakohokohdistaan ja saat neuvoja oman urasi käynnistämiseen. Kuulet kiehtovia tarinoita, näkemyksiä ja inspiraatiota. Webinaari on englanninkielinen.