Maisemakuvat

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Maisemat ovat yksi suosituimmista ja helpoimmin saatavilla olevista valokuvauskohteista. Kuvaamalla oikeaan aikaan päivästä, noudattamalla muutamia sommittelun perussääntöjä ja varmistamalla kuvien terävyyden saat onnistuneita otoksia.

Sääolosuhteet

Valmistaudu erilaisiin sääolosuhteisiin. Parasta valaistusta voi joutua odottamaan, joten pukeudu lämpimiin ulkoiluvaatteisiin – hyviä kenkiä unohtamatta! Kuumana päivänä suojaudu auringolta, mutta ota mukaan myös pitkähihainen, jos aiot kuvata auringonlaskun jälkeen. Myös vara-akku kannattaa ottaa mukaan, varsinkin jos käytät paljon Kuvaus näytöllä -tilaa. Vastavalosuojalla voit suojata objektiivin etummaisen elementin suoralta auringonvalolta ja sateelta.

Repussa varusteet ovat hyvässä suojassa ja se on myös olkalaukkua mukavampi, jos kävelet pitkiä matkoja.

Alkuvalmistelut

Kun olet löytänyt täydellisen kuvauspaikan, kamera kannattaa asettaa jalustalle. Tämä varmistaa, että kamera ei liiku valotuksen aikana, ja auttaa siten saamaan veitsenteräviä kuvia. Jalusta helpottaa myös kuvan tarkassa sommittelussa. Aloita jalkojen pidentäminen paksuista putkista ja käytä ohuempia alaosia vain, jos tarvitset niitä. Näin saat tukevamman alustan. Kiinnitä kamera jalustaan ja jos kamerassasi on elektroninen vesivaaka, ota se käyttöön painamalla INFO-painiketta. Tämän jälkeen voit säätää kameran kulmaa, ja kun viiva muuttuu punaisesta vihreään, horisontti on suorassa.

Kuvaustila

Aukon esivalinta (Av) -tila on erinomainen valinta maisemakuvaukseen. Säätämällä aukkoa voit hallita itse terävyysaluetta, ja kamera valitsee sopivan valotusajan. Maisemakuvauksessa tavoitteena on yleensä suuri terävyysalue, jotta kuva on terävä etualalta aina horisonttiin asti. Tämä saavutetaan pienellä aukolla, kuten f/16 tai f/22.

Kuvanlaatu

Matala ISO-arvo, kuten 100 tai 200, tuottaa parhaan kuvanlaadun. Mitä suurempi ISO-arvo, sitä rakeisempia kuvista tulee.

Aseta kamera jalustalle, sillä pienen ISO-arvon ja pienen aukon käyttäminen johtaa pitkään valotusaikaan.

Kun painat laukaisinta, kamera saattaa liikahtaa hieman, ja pienikin tärähdys voi sumentaa kuvaa. Voit välttää tämän käyttämällä kameran itselaukaisinta, joka laukaisee sulkimen pienellä viiveellä laukaisimen painamisen jälkeen. Voit myös käyttää kaukolaukaisinta kuvan ottamiseen. Jos kamerassasi on Wi-Fi-ominaisuus, voit käyttää kaukolaukaisuun mobiililaitettasi ja Camera Connect -sovellusta.

Sommittelu

Kolmannesten sääntö on sommitteluperiaate, jota on hyödynnetty vuosisatojen ajan. Ristikkonäyttö helpottaa periaatteen soveltamista valokuvaamisessa. Ota kameran valikossa käyttöön Kuvaus näytöllä -tila ja valitse Ristikkonäyttö-asetukseksi 3x3-ruudukko. Kun aktivoit Kuvaus näytöllä -tilan, näet kameran näytöllä ruudukon.

Pyri asettelemaan kuvan pääelementit ruudukon viivoille ja viivojen risteyskohtiin. Muutaman askeleen siirtymisellä sivusuunnassa tai kameran kulman muuttamisella voi olla suuri vaikutus.

Kirkkaat värit

Aikaa juuri auringonnousun jälkeen ja ennen sen laskua kutsutaan usein kultaiseksi hetkeksi, koska lämmin valo värjää silloin maailman kullanväriseksi. Matalalta paistava aurinko tuo myös hyvin esiin maiseman erilaiset kuviot, pinnat ja pinnanmuodot, joten erityisesti aurinkoisena päivänä kultainen hetki on hyvä aika ottaa kuvia.

Valitse kameran maisemakuvatila, jos haluat korostaa kuvan sinisiä ja vihreitä sävyjä. Jos käytät Aukon esivalinta (Av) -tilaa tai Ohjelmoitu (P) -tilaa, saat samanlaisen lopputuloksen maisemakuva-asetuksella.

Tarkennus

Yleensä terävä alue tarkennuspisteen takana on noin kaksi kertaa niin syvä kuin pisteen edessä. Saat siis kuvaan mahdollisimman suuren terävyysalueen valitsemalla tarkennuspisteen, joka on noin kolmanneksen päässä näkymän etureunasta. Jos kamerassasi on kosketusnäyttö, voit asettaa tarkennuspisteen Kuvaus näytöllä -tilassa näyttöä napauttamalla. Voit myös siirtää tarkennuspisteen haluamaasi kohtaan navigointipainikkeilla ja tarkentaa sitten objektiivin painamalla laukaisimen puoliväliin.

Katso

Kun olet ottanut ensimmäisen kuvasi, tarkastele sitä kameran näytöllä. Jos haluat kirkkaamman tai tummemman kuvan, käytä kameran valotuksen korjausta ja ota uusi kuva. Jos kuvaat maisemakuvaustilassa, paina Q-painiketta ja vaihda vakioasetuksen tilalle kirkkaampi tai tummempi. Muista ottaa vakioasetus uudelleen käyttöön, kun olet valmis.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit