Kirjapainaminen: innovaatioita yhteistyön avulla

Canonin Future Book Forum -tapahtumaan osallistuneet asiantuntijat kertovat näkemyksiään alan toimijoiden yhteistyöstä

Lataa raportti

Muuta julkaisualan haasteet liiketoimintamahdollisuuksiksi

Ota selvää, miten painotalot, julkaisijat ja teknologiatoimittajat voivat yhteistyössä muokata kirjanjulkaisualan tulevaisuutta.

Lataa raportti

Peter Fisk of GeniusWorks presenting at Canon’s Future Book Forum

Kirjanjulkaisuala: innovaation kahdeksan elementtiä

Canonin vuotuinen Future Book Forum -tapahtuma kokoaa yhteen tulostus- ja painopalvelujen tarjoajat, julkaisijat ja digitaalisen julkaisutekniikan tarjoajat. Tapahtumassa jaetaan näkemyksiä ja ideoita julkaisualan nykyisistä trendeistä. Vuoden 2017 Forum-tapahtumassa aiheena oli älykirja. Sillä tarkoitetaan räätälöityä kokemusta, jossa yhdistyvät fyysisten kirjojen mukaansatempaavat ja käsinkosketeltavat piirteet digitaalisten formaattien mahdollisuuksiin. 

Älykirja on olemassa vasta ideatasolla. Sen toteutuminen edellyttää tapahtuman asiantuntijoiden mukaan tiiviimpää yhteistyötä ja prosessien optimointia koko digitaalisen julkaisun toimitusketjussa, jotta muutoksen mukanaan tuomat haasteet ratkaistaan. Keskustelussa käsiteltiin muutoksen ja innovaation kahdeksaa elementtiä.

Young woman reading book on train

1. Monimuotoiset jakelumallit: Sisältö liikkuu eri alustojen välillä, sitä jaellaan uusilla tekniikoilla ja sitä kaupallistetaan uusilla liiketoimintamalleilla. Ennustaminen on vaikeaa. Vuoden 2011 artikkelissa The Death of the Guidebook sanomalehti Financial Times ennusti opaskirjojen kuolemaa, mutta vuonna 2016 Nielsen raportoi niiden myynnin kasvaneen 4,45 prosenttia. Toisaalta tuotteen luonne on muuttunut. Lonely Planet tuottaa nyt sisältöä käytettäväksi digitaalisena ja paperisena. Painotuotteen tapauksessa tarjolla on useita vaihtoehtoja: esimerkiksi New Yorkin kävijöillä on valittavinaan jopa neljä eri muotoa. 

2. Nopeutunut markkinoilletuloaika: Kirjat eivät pysty kilpailemaan aina tarjolla olevan somen ja jokapäiväisen uutissyklin kanssa nopeudella. Ne voivat kuitenkin tarjota syvällisiä tausta-analyyseja ja näkemyksiä nousevista trendeistä ja aiheista. Lisäksi digitaalisen painatuksen jakele ja paina -mallilla on potentiaalia. Kustantaja Ullstein Buchverlagen Michaela Philipzenin tavoitteena on toimittaa kirjoja saksankielisille lukijoille samaan aikaan Saksassa tapahtuvan julkaisun kanssa. ”Jos pystymme toimittamaan kattavat julkaisutiedostot saman julkaisupäivämäärän varmistamiseksi, se on loistava voitto meille ja asiakkaillemme.”



EMME HYÖDYNNÄ KUSTANNUSALALLA KÄYTETTÄVISSÄ OLEVIA TEKNIIKOITA TEHOKKAASTI, JA TÄMÄN VUOKSI EMME YMMÄRRÄ, MILLAINEN VAIKUTUS NIILLÄ VOI OLLA TOIMINTATAPOIHIMME.

Tri Sven Fund, fullstoppin perustaja
ja toimitusjohtaja

3. Kustantajien riskinottohalukkuus on vähentynyt: Vuonna 2003 julkaistua Da Vinci -koodia on myyty yhteensä 80 miljoonaa kappaletta, kun taas viimeisten viiden vuoden aikana yksikään julkaisu ei ole ylittänyt 20 miljoonan rajaa. Pienempi myynti pienentää katteita ja kasvattaa esikoiskirjailijoiden julkaisuun liittyviä riskejä. Vastaavasti uusien julkaisujen on vaikeampi erottua markkinoilla, jotka on kyllästetty esimerkiksi omakustanteilla. Uusien nimikkeiden paras myyntiaika voi jäädä nykyään vain kuukauden mittaiseksi. 


4. Kutistuvat painokset: Eurooppalaisten kustantajien liiton FEP:n mukaan sähkökirjojen myynti on vakiintunut 6–7 prosenttiin kirjojen kokonaismyynnistä, mikä on pelättyä vähemmän. Digitaalisuus uhkaa kuitenkin muilta rintamilta: somen ohella kuluttajien huomiosta kilpailee esimerkiksi kokoelmaboksien tai suoratoistopalvelujen nostattama into maratoonata sarjoja ja elokuvia. 

5. Omakustanteiden luoma uusi sisältö: Omakustanteet eivät ole täysin uusi ilmiö, sillä omia töitään julkaisivat jo Jane Austen ja Marcel Proust. Nykypäivän digitaaliset tuotantovaihtoehdot tekevät julkaisemisesta kuitenkin helpompaa kuin koskaan joko perinteisessä tai sähkökirjamuodossa. 

6. Erikoisalojen kustantaminen: Pienten painoerien ja tarvepainatuksen ansiosta kustantaminen ei edellytä suuria pääomia tai sijoituksia. Siksi jokainen harrastus tai erikoisala luo mahdollisuuksia julkaisijoille. Julkaisemisesta pienille kielille on tullut taloudellisesti kannattavaa. Myöskään kirjojen painosten ei enää välttämättä tarvitse loppua. Esimerkiksi müncheniläinen kustantaja Goloseo on erikoistunut rakastettujen lastenkirjojen uudelleenjulkaisuun sekä painettuna että digitaalisessa muodossa. 

7. Diginatiivit haluavat fyysisiä kirjoja: Digitaalinen media aiheuttaa ähkyä. Two Sidesin vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan 72 prosenttia vastaajista suosi painettuja kirjoja ja sanomalehtiä. 69 prosenttia kääntyi painotuotteen puoleen saadakseen taukoa digitaalilaitteistaan. 

8. Kuluttajat odottavat monialustaista sisältöä: Silloin kun diginatiivit eivät tarvitse taukoa kirjan parissa, he kuluttavat sisältöä luontevasti useilla laitteilla yhtä aikaa, olipa kyseessä teksti, ääni tai video.

Delegates in discussion during roundtable debate at Canon’s Future Book Forum


KEHOTAMME KIRJANPAINAJIA VÄLTTÄMÄÄN PASSIIVISTA ROOLIA, SILLÄ HE VOIVAT EDISTÄÄ ALAN INNOVAATIOITA.

Peter Wolff, johtaja,
Commercial Printer & CRD
Customer Groups, Canon Europe

Mahdollisuuksia uhkien sijaan

Äkkiseltään osa näistä trendeistä, kuten omakustanteet ja pienenevät painokset, tuntuvat uhilta, mutta ne tulisi käsittää haasteiksi. Haasteet taas pitävät sisällään mahdollisuuksia. Mahdollisuuksien toteutumiseksi kustantamoiden, painotalojen ja teknologiatoimittajien on tehtävä yhteistyötä. Näillä toimijoilla on kuitenkin jo osaamista, joka kattaa liki kaikki kirjantuotantoprosessin osa-alueet. 

Canonin Peter Wolff summasi tarpeet: ”Tuotantoketjun jokaisen linkin on pystyttävä ajattelemaan alan nykyistä visiota pidemmälle. Omaksumalla digitaalisen ajattelutavan kustantajat voivat valmistautua tulevaisuuteen, jossa painosmäärät ovat pieniä ja toimitukset tilaukseen perustuvia. Silloin julkaisujen elinkaaren ennakoiva hallinta mahdollistaa sisällön kaupallisen arvon maksimoinnin ja helpottaa sen tuomista kuluttajien saataville. Innovaatiot eivät kuitenkaan synny ilman avointa dialogia ja jatkuvaa yhteistyötä kustantamoiden, painotalojen ja teknologiatoimittajien välillä. Meidän on otettava seuraava askel.”

Ota selvää, miten voit muuttaa julkaisualan haasteet liiketoimintamahdollisuuksiksi

Aiheeseen liittyvät ratkaisut

Tutustu aiheeseen tarkemmin

Selvitä, miten voit kasvattaa liikevaihtoa

OTA YHTEYTTÄ