BUSINESS BYTES

Kehitä kilpailuetua 3D-innovaatioiden avulla

  • Julkaistu 1 vuosi sitten
  • 2 min/ lukukerta

Jokainen teknologinen innovaatio sisältää lupauksen muutoksesta: mahdollisuuden merkittäviin rakenteellisiin uudistuksiin niin tuotannon, tuotesuunnittelun, jakeluketjujen, asiakassuhteiden, toimintamallien kuin taloudellisten valtasuhteiden osalta. Tuon muutosvoiman valjastaminen oman yrityksen hyödyksi – ennen muita ja tavalla jota muut eivät vielä ole keksineet – on ratkaiseva menestystekijä kovassa globaalissa kilpailussa.

Suomessa 3D-tulostusteknologian laajamittainen hyödyntäminen on vielä lapsenkengissä. Vaikka aihetta on käsitelty paljon, sitä hyödynnetään yllättävän suppea-alaisesti. Teknologia itsessään ei enää ole uusi, mutta mullistava se on edelleen.

Kannustan jokaista aidosti uteliasta, innovaatiohenkistä ja rohkeaa yritysjohtajaa ja tuotesuunnittelijaa pohtimaan avarakatseisesti niitä eri tapoja, joilla juuri sinun yrityksessäsi voidaan hyödyntää 3D-tulostamista liiketoimintaprosessien sekä toiminta- ja palvelumallien uudistamiseen.

Digitalisoitumisen murroksessa

Vaikeina aikoina kilpailuedun etsiminen uusilla, yllättävilläkin keinoilla on entistä kriittisempää. Nyt ei kannata aikailla ja katsoa mitä muut yritykset 3D-tulostuksen avulla tekevät ottaakseen sitten heistä mallia. Pian, kun 3D-tulostusteknologiasta tulee normi, pitää kilpailuetua hakea taas jostain muualta.

Uudet teknologiat tuovat mahdollisuuksia tuotannon tehostamiseen ja sen kautta kustannustehokkuuteen. Tämä on ilmeinen ja eittämättä houkutteleva syy investoida kehitykseen.

Muutoksen hinta laskee

3D-tulostamisen hyödyt suunnittelu- ja tuotantoprosessiin uudistamisessa ovat ilmeisiä. Kun konseptointivaiheessa voi kokeilla useita erilaisia ratkaisuja, toimivimman löytäminen on kivutonta. Perinteisesti tämä on hankalaa, kallista ja aikaa vievää. Suunnitelmat on laadittu paperilla tai koneella ja niitä on hiottu loputtomiin. Mitä myöhäisemmässä vaiheessa suunnitteluprosessissa muutoksia tarvitaan, sitä kalliimmaksi ne käyvät.

Kun käsissä on 3D-tulostettu malli tuotteesta, eri vaihtoehtojen arvioiminen ja testaaminen helpottuu. Ketterämmän kehittämisen ansiosta lopputuotteen laatu paranee. Mielestäni on kuitenkin tärkeää huomioida 3D-tulostamisen mahdollisuudet vielä innovatiivista tuotekehitystä ja joustavaa tuotantoprosessiakin laajemmin.

Asiakkaiden tarpeisiin on helpompi vastata lisäämällä suunnitteluvaiheen vuorovaikutteisuutta. Uuden tuoteidean esitteleminen 3D-tulostetun mallin avulla on merkittävästi konkreettisempaa, hyödyllisempää ja havainnollisempaa. Asiakkaan sitouttaminen suunnitteluprosessiin edesauttaa kumppanuuden pitkäikäisyyttä.

3D innovaatioajurina

3D-tulostusteknologia tarjoaa yrityksille erittäin houkuttelevia mahdollisuuksia ottaa etumatkaa kilpailijoihin: lisäämällä tuoteinnovaatioita, kiihdyttämällä tuotantovauhtia, parantamalla laatua ja lisäämällä asiakaslähtöisyyttä. Pidemmällä aikavälillä muutokset näkyvät myös yritysten toimintamalleissa.

Juuri nyt, kun 3D-teknologia on elinkaarensa huipulla ja helposti saatavilla, siihen olisi tartuttava rohkeasti kiinni.

Katso video: 3D-tulostusteknologian mullistava voima

Peter Björkqvist
Markkinointijohtaja
Canon Oy