BUSINESS BYTES

66 päivää uudesta tavasta rutiiniksi

  • Julkaistu 3 vuotta sitten
  • 1 min/ lukukerta

Tein vuosi sitten uuden vuoden lupauksen. Lupasin aloittaa kuntoilun lenkkeilemällä säännöllisesti ja käymällä kuntosalilla. Päätin treenata viitenä päivänä viikossa tammikuun ajan, en muuta. Tammikuu meni hyvin. Helmikuusta alkaen olen edelleen pitänyt lupauksestani kiinni, herään päivittäin 5:30, treenaan 45 minuuttia ja tuntuu hyvältä.

Miksi onnistuin tällä kertaa muuttamaan uuden vuoden lupaukseni pysyväksi rutiiniksi?

Luin Hesarista artikkelin, joka käsitteli tätä uuden vuoden traditioon liittyvää tapaa. Artikkelissa Anne Tommola siteerasi filosofi Frank Martelaa, jonka mukaan uuden rutiinin oppiminen vie 66 päivää.

1.    Soitan joka ilta kitaraa ja menen aikaisin nukkumaan – siinä voi olla jo yksi lupaus liikaa. Tahdonvoima on rajallinen ja kuluu käytössä. Siksi kannattaa keskittyä yhteen isoon asiaan kerrallaan. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan useat ristiriitaiset tavoitteet saavat toimimaan vähemmän mutta murehtimaan enemmän.
2.    Kun uutta tapaa toistaa sitkeästi, yhteydet aivoissa vahvistuvat ja toiminta muuttuu lopulta automaattiseksi. Keskimäärin se vie 66 päivää, totesivat University College Londonin terveyskäyttäytymisen tutkimuslaitoksen psykologit.
3.    Vesilasin juominen aamuisin muodostui tavaksi noin kolmessa viikossa. 50 vatsalihasliikettä päivässä oli jo niin vaikea tehtävä, että 84 päivän tutkimusjakso ei kaikilla koehenkilöillä riittänyt tavan juurtumiseen.
4.    Uusi tapa kannattaa sitoa tuttuun tapahtumaketjuun, brittitutkijat neuvovat. Jos syö omenan aina pantuaan kahvin tippumaan, pian jo keittimen napsahdus riittää kääntämään pään hedelmävaihteelle.
5.    Rutiinin sisäänajo onnistuu Frank Martelan mukaan todennäköisemmin, kun aikeet määrittelee yksityiskohtaisesti. Löyhän kuntoilulupauksen sijasta kannattaa päättää, minä viikonpäivänä ja missä vaatteissa treenaa ja millä kulkee kuntokeskukseen.
6.    Uudesta tavasta kannattaa tehdä helpoin vaihtoehto. Onnellisuustutkija Shawn Achor on kehittänyt 20 sekunnin säännön: niinkin pieni viive riittää muuttamaan valintoja. Achor itse tuijotti liikaa tv:tä. Kun hän vei kaukosäätimen paristot makuuhuoneeseen, sohvalla valmiiksi lojuvaan kirjaan tuli tartuttua useammin.
 
Kannustan kaikkia tekemään yhden omaa elämää koskevan lupauksen. Valitaan asia, joka tuo meille itsellemme, ystävillemme ja työkavereille eniten iloa. Minun lupaukseni liittyy yhtiömme arvoihin. Minä henkilökohtaisesti lupaan osaltani edistää entistä ylpeämpää, arvostavampaa ja juhlivampaa kulttuuria Canonilla.
 
Harry Nyström
Toimitusjohtaja
Canon Oy