Arktinen paratiisi – jääkarhun valtakunta -näyttely

Huippuvuoret on ainutlaatuinen, jopa mystinen paikka. Ihmissilmin katsottuna maisema on karu. Arktinen tuuli puhaltaa armottomasti eikä puita näy missään. Yli puolet saarten maa-alasta on jäätikön peitossa. Silti siellä on paljon elämää. ”Tämän arktisen paratiisin monimuotoisen elämän seuraaminen ja taltioiminen on ollut unohtumaton kokemus”, toimittaja Kimmo Ohtonen kertoo.

Arktinen paratiisi -näyttely

Tervetuloa ihailemaan upean arktisia maisemia! - Vapaa sisäänpääsy -

- Olen vieraillut Huippuvuorilla tänä vuonna kahdesti, kesäkuun yöttömässä yössä ja syyskuun loppupuolella, päivien lyhentyessä vauhdilla. Kesä on lintujen lisääntymisen juhlaa. Kolmisen miljoonaa lintua lentää Huippuvuorille jatkamaan sukuaan. Rannat ja vuorten seinämät täyttyvät silloin kovaäänisistä vieraista, jotka kiistelevät kumppaneista ja hautomispaikoista. Kesän aikana myös valaat saapuvat ruokailemaan Pohjoisen jäämeren valtavaan ruoka-aittaan. Mursut röhkivät rannoilla ennen kuin pulahtavat veteen simpukoilla aterioimaan.

- Syksyllä tunnelma on muuttunut. Linnut ovat lentäneet takaisin etelään. Vain muutamia myöhäisiä muuttajia liitelee rantojen tuntumassa. Juhlat ovat ohi ja luonto valmistautuu kaamokseen. Siinä missä kesällä valo oli yölläkin liian terävä valokuvaukseen, nyt sen sävyjen rikkaus ja vaihtelu näyttää Huippuvuoret aivan uudella tavalla.

- Valon ohella ympäristö on muuttunut myös toisella, pelottavalla, tavalla. Jäätikön reuna, joka vielä kesäkuussa oli Huippuvuorten pohjoisosan tuntumassa, on syyskuuhun mennessä matkannut noin 350 kilometriä pohjoisemmaksi. Pohjoinen jäämeri on yhtä loputonta ulappaa. Näin jääkarhuja, jotka ovat haaksirikkoutuneet saarille. Ne joutuvat elämään säästöliekillä ja odottamaan talven ja jäiden tuloa. Silloin ne pääsevät taas saalistamaan hylkeitä. Joistain jääkarhuista näkee jo syksyllä, etteivät ne selviä talveen asti.

- Huippuvuorten arktinen luoto on vaikeuksissa. Ilman lämpötila on noussut
2–2,5 kertaa nopeammin kuin muualla. Saariryhmää ympäröivä jääpeite on kutistunut nopeasti, ja tutkijat uskovat, että muutamassa vuodessa jääkarhut katoavat Huippuvuorilta. Toinen valtava uhka alueen ekosysteemille ovat ympäristösaasteet, jotka matkaavat sinne merivirtausten mukana. Vaikka luonto ja ilmasto muuttuvat ilman ihmistäkin, juuri Huippuvuorilla näkee millaisen hinnan planeettamme maksaa nykyajan elämänmenosta.

- Planeettamme uhkakuvat ovat niin valtavia, että niiden edessä tuntee itsensä mitättömän pieneksi. Toivoa antaa se, että arktisesta luonnosta välittävien määrä kasvaa päivä päivältä. Ja itse luonto, merilinnuista hylkeisiin ja jääkarhuihin, on planeettamme selviytyjä. Kunhan me ojennamme sille auttavan käden, tämän arktisen paratiisin asukit löytävät keinot selviytyä muuttuvan planeettamme armoilla.

Kimmo Ohtonen, toimittaja, WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen

Näyttelyn osoite:

Menuetto Business Center

Huopalahdentie 24, 00350 Helsinki

Avoinna arkisin kello: 8.00 17.00

Näyttely esillä 31.1.2014 asti.

spacer
					image