Canon EOS-1D Mark IV. Nopeita ja tehokkaita toimintoja ja suuri resoluutio ammattikäyttöön [20.10.2009]

Canon EOS-1D Mark IV Canon esittelee tänään uuden digitaalisen EOS-1D Mark IV -järjestelmäkameran, jolla ohikiitävät tilanteet saadaan talteen suurella resoluutiolla vaativissakin olosuhteissa. Nopea ja tehokas ammattilaislaite tuottaa suuriresoluutioiset kuvat nopeaa liikettä sisältävistä tilanteista, joten se sopii hyvin etenkin urheilu-, uutis- ja luontokuvaajille.

Canon EOS-1D Mark IV -kameran kehitystyössä on hyödynnetty ammattikuvaajilta saatua palautetta. Kamerassa on Canonin uusi 16,1 megapikselin APS-H CMOS -kenno ja 45 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä. Tarkennuspisteet kattavat suuren osan kuva-alasta. Dual DIGIC 4 -prosessori mahdollistaa suurella tarkkuudella tapahtuvan jatkuvan kuvauksen jopa 10 kuvan sekuntinopeudella sekä Canon-kameroista toistaiseksi kaikkien aikojen suurimman ISO-herkkyyden.

Erittäin herkkä ristikkäistyyppinen tarkennus
Canon EOS-1D Mark IV -kamerassa on aivan uusi 45 pisteen AI Servo II -automaattitarkennusjärjestelmä, jossa on 39 herkkää ristikkäistä F 2.8 -tarkennuspistettä. Uuden AF-järjestelmän avulla sekä paikallaan olevien että liikkuvien kohteiden tarkennus on vakaa mitä tahansa AF-pistettä käytettäessä.  Kaikki 45 AF-pistettä ovat käyttäjän valittavissa, ja ne ovat erittäin herkkiä. Tarkennus tapahtuu yhtä tehokkaasti kuva-alan reunoilla kuin keskellä olevissa pisteissä.

Koko AF-järjestelmää hallitaan omalla mikroprosessorilla, joka mahdollistaa nopean ja tarkan tarkennuksen jopa 10 kuvan sekuntinopeudella tapahtuvassa jatkuvassa kuvauksessa.  Lisäksi liikkuvien kohteiden seuranta on tarkkaa, sillä erillinen mikroprosessori parantaa yleistä seurantatarkkuutta ja tarkennuksen luotettavuutta huonokontrastisissa tai erittäin kirkkaissa ympäristöissä.

Käytössä on myös laaja valikoima manuaalisia ja automaattisia AF-säätöjä, kuten Canonin uusi Piste AF -toiminto, kun käytetään AF-tarkennuksen pysäytyspainikkeella varustettua objektiivia.  Piste AF mahdollistaa tarkan pistemäisen tarkennusalueen käytön. 63 vyöhykkeen mittausjärjestelmä mahdollistaa useiden mittaustapojen käytön. Mittakenno voi kytkeytyä 45 AF-pisteeseen, mikä mahdollistaa tarkennuspisteeseen kytkeytyvän mittauksen ja monipistemittauksen.

Canon EOS-1D Mark IV -kamerassa on myös asentoanturilla ohjattava toiminto erillisten AF-pisteiden tallentamiseksi kameran eri asentoja varten. Asennon mukaan määräytyvien AF-pisteiden ansiosta kamera voidaan nopeasti kääntää vaaka-asennosta pystyasentoon (kahva ylhäällä tai alhaalla), jolloin AF-asetukset muuttuvat kohteeseen sopiviksi. AF-pisteen rekisteröinnin avulla voidaan tallentaa vaihtoehtoinen AF-piste, joka saadaan käyttöön yhdellä painikkeen painalluksella.

Kaksi DIGIC 4 -prosessoria ja CMOS-kenno
Kameraa varten räätälöity 16,1 megapikselin APS-H CMOS -kenno ja Dual DIGIC 4 -prosessori takaavat terävien ja tarkkojen kuvien onnistumisen suurillakin kuvataajuuksilla. APS-H-kokoisen kennon 35 mm polttovälivastaavuus on 1,3x objektiivin polttoväli. Ominaisuudesta on hyötyä etenkin urheilu-, uutis- ja luontokuvaajille, jotka työskentelevät nopeasti vaihtuvissa tilanteissa ja joiden on päästävä lähelle kohdetta suurella valovoimalla mutta ilman painavaa pitkän polttovälin objektiivia. Jatkuva kuvaus on toteutettu kennon 8-kanavaisella tiedonlukujärjestelmällä, jonka ansiosta lukujakso on nopea ja Dual DIGIC 4 -prosessoria hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä mahdollistaa 10 kuvan sekuntinopeudella ja 16,1 megapikselin tarkkuudella tapahtuvan jatkuvan kuvauksen ja värien säilymisen laadukkaina 14 bitin AD-muunnossa. 

Canon EOS-1D Mark IV tarjoaa EOS-malliston nopeimman automaattitarkenteisen jatkuvan kuvauksen ilman, että resoluutiosta tarvitsee tinkiä. Tehokas Dual DIGIC 4 suoriutuu entistä suuremmasta datamäärästä. Silti EOS-1D Mark IV mahdollistaa 121 suuren JPEG-kuvan sarjat tai 28 RAW-kuvan sarjat käytettäessä UDMA 6 -korttia. Myös kameran kuvatyylit on päivitetty. Lisäksi EOS-1D Mark IV on ensimmäinen ammattikäyttöön tarkoitettu EOS-kamera, jossa on automaattinen valotuksen optimointi. Toiminto korjaa kuvien kontrastia ja kirkkautta jo kuvausvaiheessa. Yhdessä nämä ominaisuudet nopeuttavat työnkulkua, sillä kuvat ovat valmiita toimitettavaksi suoraan kamerasta ilman, että niitä tarvitsee parannella. Kuvaajat voivat huoletta keskittyä tallentamaan ohikiitävän tilanteen.

Kamera on täysin yhteensopiva uusimpien UDMA 6 -standardin mukaisten flash-muistikorttien kanssa, joten kuvatiedot tallentuvat nopeasti CF-kortille.  Tallennus onnistuu myös SD- ja SDHC-muistikorteille, joten kuvaamista voi jatkaa niin kauan kuin on tarpeen.

Erinomaiset hämäräkuvausominaisuudet
Canon EOS-1D Mark IV tarjoaa erinomaiset kuvausominaisuudet myös hämärässä. Kameran normaali ISO-herkkyys on 100−12800, joka on laajennettavissa välille 50−102000. Hämäräominaisuuksiensa ansiosta kamera soveltuu erinomaisesti kuvaamiseen myös yöllä tai iltaisin. Älykkäät kohinanvaimennustekniikat pitävät väri- ja luminanssikohinan vähäisinä, mutta säilyttävät väritasapainon hyvänä. Uuden 16,1 megapikselin APS-H-kokoisen CMOS-kennon mikrolinssien välissä ei ole rakoa joten fotodiodeita ympäröivät mikropiirit on saatu pienempään tilaan. Yhdessä herkkien ja tehokkaiden fotodiodien kanssa mikrolinssit hyödyntävät kaiken saatavissa olevan valon parhaalla mahdollisella tavalla, jotta ISO-herkkyys riittää kuvaamiseen heikossakin valaistuksessa.

Tukeva, säänkestävä ja helposti käsiteltävä
Canon EOS-1D Mark IV -kamerassa on magnesiumseoksesta valmistettu runko, joten kamera on luokassaan kevyt ja hyvin kolhuja kestävä. Ergonomisia parannuksia ovat uudelleenmuotoillut ja tunnokkaat painikkeet, jotka helpottavat kameran käyttöä huonossa säässä hansikkaat kädessä. 

Kameran säätimet ja saumat on suojattu yhteensä 76 kumitiivisteellä, minkä ansiosta se on pöly- ja kosteussuojattu, kun sitä käytetään yhdessä Canonin säänkestävien EF-objektiivien ja Speedlite EX -salamalaitteiden kanssa. Clear View II -nestekidenäytön 920 000 pikselin ja VGA-tarkkuuden ansiosta kuvien ja videoiden tarkastelu onnistuu kaikissa olosuhteissa.  Täyttämällä nestekidepaneelin ja suojalasin välisen raon fotoelastisella materiaalilla Canon on pystynyt vähentämään valon heijastumista, joten kuvat näkyvät entistä selkeämmin. Akryylipinta on korvattu lujalla karkaistulla lasilla, joka suojaa näyttöä hyvin naarmuilta.

Kamerassa on myös sisäänrakennettu puhdistusjärjestelmä, joka poistaa pölyn kuvakennolta automaattisesti ja varmistaa osaltaan hyvän kuvanlaadun.

Elokuvatyyliset teräväpiirtovideot
Laadukkaiden stillkuvien lisäksi Canon EOS-1D Mark IV -kameralla voidaan tallentaa 1080p-teräväpiirtovideoita (HD) kuvataajuuksilla 30, 25 ja 24 kuvaa sekunnissa ja 720p-videoita taajuuksilla 60 ja 50 kuvaa sekunnissa.  PAL- ja NTSC-värijärjestelmien tuen sekä elokuvatyylisen 1080/24p-kuvauksen lisäksi kamera mahdollistaa täydet valotuksen käsisäädöt, joten elokuvantekijät voivat hallita syväterävyyttä tarkasti.  Kamerassa on ohjelmoitava painike, jolla HD-videokuvaus onnistuu nopeasti. Lisäksi kamerassa on myös HDMI-miniliitin, joten videoita ja valokuvia voidaan katsella yhteensopivasta teräväpiirtotelevisiosta.

Räätälöitäviä ominaisuuksia
Canon EOS-1D Mark IV on monipuolisesti räätälöitävissä. Automaattivalotuksen ja salamavalotuksen hienosäätöjen ansiosta kuvaajat voivat säätää valotuksen käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi kahteen kameraan voidaan tehdä samat säädöt, jotta kuvista tulee tasalaatuisia tai yksi kamera voidaan säätää omien mieltymysten mukaiseksi.  Muistikortille voidaan tallentaa käyttäjäprofiileja.

Räätälöitäviin ominaisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus lisätä tekijänoikeustietoja suoraan kameraan. Siten tiedot saadaan automaattisesti jokaiseen kuvaan ilman, että niitä tarvitsee lisätä jälkeenpäin. Lisäksi uutiskuvaajat saavat kuvansa kuvatoimitukseen lyhyimmässä mahdollisessa ajassa. Yhdysrakenteisen mikrofonin avulla kuviin voidaan tallentaa äänikommentteja kuvan sisällöstä. 
 
Canon EOS-1D Mark IV -järjestelmäkameran ominaisuudet lyhyesti:
- 16,1 megapikselin APS-H-kokoinen CMOS-kenno
- Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa
- Jopa 121 suuren JPEG-kuvan sarjat
- 45 pisteen laaja-alainen AF-järjestelmä, jossa on ristikkäistyyppiset anturit valovoimalla F 2.8
- Nopea Dual DIGIC 4 -prosessori
- ISO-herkkyys 12800, joka on laajennettavissa arvoon 102800
- Full HD -videotallennus kuvataajuuksilla 30, 25 ja 24 kuvaa sekunnissa
- 3,0 tuuman Clear View II -nestekidenäyttö elävällä etsinkuvalla
- Kestävä pöly- ja kosteussuojattu runko, jossa on 76 kumitiivistettä
- Yhteensopiva kaikkien Canon EF -objektiivien ja Speedlite EX -salamalaitteiden kanssa

EOS-järjestelmän yhteensopivuus
Canon EOS-1D Mark IV on yhteensopiva kaikkien olemassa olevien EOS-1D Mark III -lisävarusteiden, EF-objektiivien (pois lukien EF-S-objektiivit) ja EX-sarjan Speedlite-salamalaitteiden kanssa.  Uusi langaton lähetin WFT-E2 II mahdollistaa langattoman kuvaamisen ja kuvien siirtämisen. Uudet lisävarusteet ovat myös yhteensopivia EOS-1D Mark III -rungon kanssa (vaatii ohjelmistopäivityksen).

Uuden EOS-1D Mark IV -järjestelmäkameran myynti alkaa Suomessa marras-joulukuussa 2009, ja sen hintataso tarkentuu myöhemmin.
 
Lisätietoja: Canon Oy, Kuluttajatuoteyksikkö, Teija Tamminen-Saremaa, puhelin 010 544 4609, sähköposti etunimi.sukunimi@canon.fi

 

spacer
					image
Lehdistötiedotteet
Tiedotearkisto